Succé för Rymdveckan
14–22 september firade Göteborg och Västsverige 50 årsjubileet av den första månlandningen Under veckan samarbetade ca 60 aktörer och arrangerade 150 aktiviteter kring rymdtemat för att lyfta fram Västsverige som en stark rymdregion.

− Vi är otroligt nöjda med utfallet av Rymdveckan – en unik gemensam satsning tillsammans med såväl akademi som näringsliv, kulturinstitutioner och övriga organisationer. Uppmärksamheten har varit stor och besöksantalet likaså. Alla involverade har gjort ett enastående arbete med att förmedla och sprida kunskap om rymden, från då till nu och vidare i framtiden. Vi hoppas att vi lyckats med vårt mål att synliggöra allt spännande som händer i regionen relaterat till rymden och även inspirerat till vidare intresse för både vuxna och barn. Kunskap och förståelse kring rymden är viktigt för hela samhället och utifrån många olika aspekter, inte minst för miljö och klimat, säger Catrin Mattsson, projektledare Rymdveckan.
Rymdveckan var händelserik. Från ministerbesök av rymdministern Matilda Ernkrans som invigde Universeums nya utställning ”Rymdresan”, till konserten ”Steget på månen” med Göteborgs Symfoniker som gästades av astronauten Christer Fuglesang. Chalmers arrangerade en ceremoni vid Onsala rymdobservatorium där det första spadtaget togs för ett nytt besökscentrum. Det bjöds på aktiviteter för alla åldrar såväl på Alfons Åbergs Kulturhus som på äldreboendet Tre Stiftelser.

Även om Rymdveckan är slut fortsätter rymdrelaterade aktiviteter på flera håll. Den nyinvigda utställningen på Universeum tillhör deras permanenta utbud och pågår tills vidare. Detsamma gäller utställningen Hasselblad and the Moon på Hasselblad Center. Under Rymdveckan påbörjade Chalmers en tekniktävling för elever i årskurs 6. Denna pågår under hela hösten och vinnarna presenteras i mars nästa år. Till våren, närmare bestämt den 4 maj, arrangerar också Chalmers seminariet Produktion i rymden.
− Vårt fokus har varit att genomföra Rymdveckan i år med avstamp från 50-årsjubileet av den första månlandningen. Men vi är övertygade att rymdfrågorna även kommer att ha aktualitet i framtiden i någon form inte minst med tanke på den mycket framgångsrika rymdindustri och forskning som finns förlagd till regionen, säger Christina Backman, VD för Hasselbladsstiftelsen.
Initiativtagare till Rymdveckan är Chalmers och Hasselbladstiftelsen. Arrangemanget genomförs tillsammans med bland andra Universeum, Göteborgs Universitet, Göteborgs Symfoniker och Alfons Åbergs Kulturhus. Rymdveckan stöds även av Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Västra Götalandsregionen. Evenemanget är en del av Göteborgs 400-årsjubileum 2021 och fokusåret 2019 Kunskap och Upplysning.