Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg samlade experter inom inkontinens

Göteborg samlade experter inom inkontinens

Ian Milsom är till vardags områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där han leder arbetet inom kvinno- och barnsjukvård. Ian är också initiativtagare och ordförande till den 49e kongressen om inkontinens (International Continence Society Annual Meeting – ICS) som genomfördes i Göteborg i början av september. Kongressen besöktes av nära
2 000 personer från cirka 70 länder och många av deltagarna är välrenommerade internationella experter inom inkontinens och störningar i bäckenbotten.
Vi fick möjlighet att ställa några frågor till Ian om kongressen och hans upplevelser. 

Ian Milsom och Daniel Snowdon, Executive Director ICS
Ian Milsom och Daniel Snowdon, Executive Director ICS. Foto: Anna Hylander/Göteborg & Co

Hej Ian! Berätta lite om kongressen…

Det var ungefär 2 000 deltagare på kongressen inom många yrkeskategorier, till exempel urologer, gynekologer, geriatriker, allmänläkare, men också grundforskare och sjukgymnaster. Den största delen av deltagarna kom från USA, men också många från Japan och övriga delar av världen. Eftersom kongressen var i Sverige så såg man också att fler svenskar besökte kongressen än tidigare år.

Så här i efterhand, är ni nöjda med utfallet?

Under kongressen kom många fram till mig och berättade att de tyckte att kongressen var mycket bra, att innehållet och programmet var bra och relevant. Det var roligt att höra. Och föreläsningssalarna var ju fullsatta.

Vi hade jobbat mycket med kongressen i ett par år och väldigt intensivt sista året. När vi fick kongressen till Göteborg, så hade vi tävlat med ett tiotal andra destinationer. Till slut stod det mellan oss, Paris, Glasgow och Prag. Så visst är det roligt när man hör positivt om kongressen. Möteslokalerna, utställningen och att allt var integrerat med hotellet var det också många som var imponerade av. Ofta är man på kongressen till 17.00 och sedan är det ett socialt event vid 19.00. Då är det bra att det är nära.

Vi fick väldigt stor hjälp av kongressarrangören Kenes, och de var också imponerade av Göteborg som mötesstad och fantastiskt nöjda med Svenska Mässan och Gothia Towers, precis som vi. Vi fick också mycket support av Göteborg & Co Möten, inte minst Anna Hylander och Annika Hallman. Andreas Wiktorsson var den som var ansvarig projektledare från Svenska Mässans sida och vi är även väldigt nöjda med allt kring planering och lokaler.

Det känns som att vi har varit med och gjort Göteborg en tjänst, att vi har bidragit till att få fler anhängare till Göteborg som kongress- och evenemangsstad. Det enda man kanske kunde önska är att vädret var lite bättre just under veckan då mötet var.

Hur står sig Göteborg till skillnad från andra europeiska städer, tror du?

Göteborg står sig bra! Det var många som såg fördelarna och till exempel valde flygbussen i stället för taxi. Det gick snabbt att ta sig från flygplatsen och man hade möjlighet att prata med kollegor på bussen. Det var också många som var imponerade av Göteborg när det kommer till hotellen och restaurangerna med utbudet och kvalitén på maten.

En del deltagare till kongressen hade även med sig sin partner på resan, och till och med sina barn och de upplevde att det fanns ett stort utbud av aktiviteter för dem. Vissa shoppade, andra gick på museum. Poseidon var självklart en attraktion och eftersom ICS hade Poseidon som grafiskt element, så var det många som ville besöka statyn. Det var väldigt vackert där med blommor på Götaplatsen, runt om Poseidon.

Några valde också att resa hit innan kongressen startade och passade på att uppleva den fantastiska skärgården.

Det hölls en middag i kongresshallen på Svenska Mässan. Hur viktigt är det med sociala aktiviteter under en kongress? Jag hörde förresten att det var väldigt lyckat…

Ja, det var lyckat. Många tyckte att det var imponerande hur man kunde förvandla en kongresshall till en middagslokal på det sättet och jag fick berätta hur det gick till.
Huvudpoängen med en kongress är givetvis ett vetenskapligt utbyte, men ja, jag tror att det är väldigt viktigt med sociala aktiviteter, att folk får nätverka. Att lära känna andra inom samma profession.

Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen höll också en fin presentation under välkomstmottagningen. Det gav också ett tillfälle att knyta kontakter.
Fler mindre sociala aktiviteter genomfördes också.

Vad hoppas du att deltagarna fick med sig när de lämnade kongressen?

Att man tyckte att det vetenskapliga innehållet var bra. Vi hade en vetenskaplig kommitté som gallrade bland innehållet, så att det skulle bli ett sådant intressant innehåll som möjligt. Jag hoppas självklart att deltagarna har lärt sig en del och känner sig stimulerade att testa nya behandlingar och kunna ge nya behandlingsråd. Att man lärt känna andra personer inom samma yrkeskategori och får möjlighet att även framöver utbyta kunskaper och föra forskningen framåt.

Och jag hoppas att folk vill komma tillbaka till Göteborg. Faktum är att en deltagare ända från Kairo planerar att komma tillbaka för att paddla kanot.

Nästa år går kongressen i Las Vegas, USA.

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera