”Matematikens Lady Gaga” – Cédric Villani inviger årets Vetenskapsfestival
En framtid som inkluderar alla kräver samarbete över gränser, att vi tänker bortom det konventionella och rör oss bortom det bekväma. Framtiden är här och nu, den är svindlande och spännande. Svindel utgör en komplex relation mellan rädsla och lockelse. Den känslan genomsyrar årets invigning av Internationella Vetenskapsfestivalen som går under temat den svindlande tanken.
I år har Vetenskapsfestivalen bjudit in matematikern och politikern Cédric Villani. Han säger att matematiken låter oss gå bortom vår intuition och utforska för oss ogripbara territorier. Människans intelligens som länge ansetts unik, utmanas nu av artificiell intelligens. Är dess överlägsenhet bara en illusion? Detta, och relationen mellan vetenskap och samhälle, hör du mer om under invigningen.
Marnie Chesterton från BBC leder under kvällen en panel där temat diskuteras utifrån olika perspektiv. För det är just då, när olika perspektiv möts, som det händer intressanta saker.
Kvällens musik står nyskapade bandet dÁrc för. dÁrc är ett samarbete mellan flerfaldigt prisbelönta sångerskan och koreografen Ida Long, och multi-instrumentalisten David Lehnberg. Deras musik har spelats i flera TV-serier, bland annat Grey’s Anatomy och Mad Men.
Invigningskvällen möjliggörs genom en donation av Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur samt genom samarbetet med Franska Institutet och BBC.
”Den svindlande tanken att utrota alla sjukdomar”, ”Dejta robotar från fyra olika länder”, ”Scary Seafood – den nya maten från havet”, ”Hjärnans häpnadsväckande och kreativa historia” är bara ett axplock av alla de programpunkter som finns med i årets öppna program den 3–7 april. Aktiviteterna är öppna för alla och helt gratis. Hela programmet hittar du på vetenskapsfestivalen.se.
Skolprogrammet, som pågår den 1–12 april med hundratals aktiviteter, inkluderar även en gratis heldagskonferens för lärare, i år på temat ”Digitalisering på schemat – Riktigt och viktigt på nätet”. Fokus ligger på källkritik och internetkompetens och målet är att deltagarna ska få insikt och inspiration för att jobba vidare med digitalisering i skolan.
Forum för forskningskommunikation är plattformen där du som arbetar med att kommunicera vetenskap ska kunna möta likasinnade och utbyta kunskap och erfarenheter. Årets tema är ”Påverkan – Fint, fult eller farligt?” Två av huvudtalarna är Imran Khan, Head of Public Engagement på Wellcome Trust, samt den prisbelönade kommunikatören Karin af Klintberg som kommer att prata om hur du kommunicerar med både hjärta och hjärna.