Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

  • Hem
  • Nyheter
  • Möt Ivica Crnkovic – Mötesambassadör och Professor inom Software Engineering på Chalmers

Möt Ivica Crnkovic – Mötesambassadör och Professor inom Software Engineering på Chalmers

Ivica Crnkovic är mötesambassadören som tog konferensen International Conference on Software Engineering 2018 till Göteborg, en av världens mest framstående konferenser inom sin genre.

Avslutningsceremoni ICSE-konferensen. Foto: Håkan Ivarsson

Ivica Crnkovic är professor i software engineering både vid Chalmers i Göteborg och vid Mälardalens Universitet i Västerås. Han är även gästprofessor vid University of Osijek i Kroatien. Ivica har mycket på sitt CV, han står bland annat bakom mer än 200 publiceringar inom software engineering.

Fantastiskt stöd i Göteborg var avgörande

Resan mot, vad som skulle bli, den mest framgångsrika konferensen i International Conference on Software Engineerings (ICSE) historia började för ungefär fyra år sedan. Ivica hade bestämt sig för att ansöka om att få bli organisatör när han i samma veva flyttade till Göteborg och började jobba på Chalmers. Han tog kontakt med Svenska Mässan för att se vad det fanns för förutsättningar i form av konferenslokaler, där träffade han också Anna Hylander från Göteborg & Co Möten och sedan rullade det igång.

– Jag visste inte så mycket om Göteborg då, men jag ville vara värd för konferensen och visste att jag ville den skulle gå i Sverige, antingen i Stockholm eller Göteborg. Jag var på väg att flytta till Göteborg då och när jag träffade Svenska Mässan och Göteborg & Co förstod jag att det fanns ett fantastiskt stöd att få i Göteborg. Och då visste jag direkt – det är Göteborg som gäller för ICSE och ingenting annat, säger Ivica.

Diskussionerna kring var ICSE 2018 skulle hållas började redan 2013, då konferensen roterar mellan olika delar av världen. Vissa år går konferensen i USA, andra år i Europa eller övriga världen och så vidare och 2018 var det dags för en stad i Europa. Vem som får lov att organisera konferensen väljs på en styrelsekonferens fyra år innan det är dags. Då ska kandidaterna berätta varför just de ska få organisera ICSE.

– Förutom jag fanns det kandidater från Madrid, Paris och Dublin. Mitt argument för att konferensen skulle hållas i Sverige var att Skandinavien, i synnerhet Sverige, har en väldigt stark industri inom software engineering, med mjukvaruföretag och företag som utvecklat högteknologiska produkter med mycket mjukvara, som till exempel fordonsindustri eller telekommunikation. I Skandinavien och synnerhet i Sverige, finns det många duktiga forskare inom området och det finns ett fantastiskt bra samarbete mellan akademien och industrin som inte är så vanlig.

Trots hård konkurrens blev det Ivica som valdes till organisatör. Nu fick han välja en plats för konferensen och presentera ett förslag.

– Tillsammans med Göteborg & Co jobbade jag fram en presentation och en budget som presenterades för styrelsen. Det är mycket som ska vara attraktivt. Det behöver vara tillgängligt, finnas tillräckligt med hotell och så får det inte kosta för mycket. En förutsättning är också att det finns starka forskare och forskargrupper i regionen och det är positivt om det finns en koppling till industrin. Göteborg har allt det här och styrelsen godkände förslaget.

Att få organisera ICSE är väldigt prestigefullt, de som får göra det är de bästa av de bästa, berättar Ivica. Han jämför det med städer som vill arrangera OS eller VM och menar att det är en väldigt viktig händelse inom området.

2018 när ICSE hölls i Göteborg var året då konferensen fyllde 40 år och även året då området software engineering fyllde 50 år. En stor del av konferensen var dedikerad till 50-årsjubileet.

Diplomutdelning till organistörerna från de 40 ICSE-konferenserna. Foto: Håkan Ivarsson.

– Vi hade extraordinära gäster, till exempel Margaret Hamilton, som införde begreppet Software Engineering när hon utvecklade programvara på NASA inför Apollos landning på månen. Hon är dessutom en lego-figur ”berömda kvinnor i rymden”. Det var en fantastisk upplevelse att få lyssna på henne, hon blev som en rock-star för de unga forskarna.

Ett rekordår med nöjda delegater

2018 blev också året då konferensen slog rekord och blev den mest framgångsrika upplagan hittills. Totalt besökte runt 1 800 personer från hela världen konferensen och reaktionerna har varit mycket positiva.

– Många tyckte att Sverige är ett fantastiskt land. Konferensen fick också väldigt höga betyg vad gäller organisation och att allting fungerade så bra här. Många sa att de ville komma tillbaka till Göteborg. Det häftiga är att många åker tillbaka till sina toppuniversitet och föreläser för kanske 1 000 studenter och så säger de ”när jag var i Göteborg…”.

Ivica har själv varit på alla ICSE konferenser ända sedan 1999 och har hunnit se och uppleva många konferensanläggningar och städer. Han tycker att Göteborg står sig bra som värd för en stor konferens i den hårda konkurrensen.

”…det är den absolut bästa konferensen jag har varit på i mitt liv…”

– Absolut, Göteborg har mycket som är positivt. Det finns en väldigt bra anläggning för stora konferenser, och den ligger centralt. Och som ordförande för IEEE för computer science sa ”det är den absolut bästa konferensen jag har varit på i mitt liv”. IEEE är det största internationella förbundet av ingenjörer och forskare, som var en av två huvudsponsorer till konferensen.

Med facit i hand några månader efter att konferensen hölls kan Ivica konstatera att ICSE i Göteborg är den hittills mest framgångsrika upplagan av konferensen.

– Enligt den undersökning som gjordes under kongressen, så var hela 96 procent av delegaterna totalt sett nöjda eller mycket nöjda. Lika många, 96 procent svarade också att de var nöjda med helhetsintrycket av Göteborg som destination. Och 91 procent kommer gärna tillbaka till en ny konferens. Det var väldigt få som gnällde och då handlade det mest om att det inte fanns läsk och liknande. Men det allra flesta har varit mycket positiva, också på sociala medier har det varit positivt.

Utmaningar som lönar sig

Under förberedelserna inför ICSE 2018 har Ivica och hans kollegor ändå stött på en hel del utmaningar, det krävs mycket jobb för att planera en så stor konferens.

– Vi ställdes inför olika typer av utmaningar. En typ var att få en forskningsmässigt attraktiv och bra konferens, och att få hit de bästa forskarna som kan presentera sin forskning. Som ovan vid att organisera så pass stor konferens var det också en utmaning att få allt att fungera bra. Sverige har ett högt anseende när det kommer till teknik, och inresande delegater förväntar sig att allt skall fungera utan problem. Många delegater har ett par datorer med sig och det är viktigt att till exempel WiFi med hög prestanda fungerar. Vi organiserade cirka 50 parallella händelser under en vecka, en reception och en bankett för 1 100 personer. När du är på konferens, visst minns du presentationerna, men du minns också allt runtomkring.

Bankett Eriksbergshallen. Foto Håkan Ivarsson.

Trots utmaningarna rekommenderar Ivica andra att göra samma resa.

– Det gör jag förstås. För några dagar sedan kom det en yngre kollega och frågade kring en annan konferens. Jag sa att du måste se det som att du gör något för communityt och du knyter kontakter. Det är otroligt mycket jobb då man gör det utanför sitt ordinarie uppdrag, det du gör är att bara sova och jobba under flera månader. Men det är en stor belöning att göra det, så det är värt det och jag tror det lönar sig.

Det är många som tjänar på att det kommer stora kongresser till Göteborg. När ICSE hölls i Göteborg medförde det fördelar för Chalmers i stort, men också för studenterna.

– För Chalmers är det att toppforskare kommer hit och ser att verksamheten finns, att Chalmers finns och att många får upp ögonen för oss. Det ger Chalmers, men också Göteborg som stad en kvalitetsstämpel. Vi ser en nytta när vi rekryterar unga, men redan väldigt kända forskare, som vill hit exempelvis från USA. Det ligger också ett värde i att många ser att vi har ett gott samarbete med industrin. Och för våra studenter var det ett värde i att få träffa framstående forskare inom området de studerar. Det ger dem möjlighet att bygga upp sina nätverk, vilket är väldigt viktigt inom området.

Nu har Ivica precis skrivit färdigt rapporten och stängt alla konton för Göteborgskonferensen.

– Just nu håller vi på att avsluta allt efter kongressen, förra veckan presenterade jag vår rapport i USA. Så nu är ICSE 2018 avslutat kan vi säga. Nästa år, 2019 hålls ICSE i Montreal och jag har redan fått frågor från organisatören där. Jag fungerar gärna som bollplank och ger råd, det är ju så konferenser blir bättre och bättre. För mig är annars det stora just nu att jag har fått godkänt på ett förslag om en satsning på Chalmers inom AI. Det handlar om ett stort initiativ som sträcker sig över 10 år. Ett AI-centrum skall byggas upp, för att få in forskare och för samarbete med industrin.

Sedan intervjun har Ivica även mottagit diplom av Kommunfullmäktiges ordförande Åse-Lill Törnqvist för sina betydande insatser för mötesstaden Göteborg. Varje år uppmärksammar Göteborg personer som varit extra betydelsefulla för staden och bidragit till utvecklingen av Göteborg. Läs mer om diplomutdelningen här. goteborgco.se/2018/12/motesambassadorer-uppmarksammas-av-goteborg

 

 

 

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera