Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

  • Hem
  • Nyheter
  • Beatrice Fihn är Årets Göteborgare 2018

Beatrice Fihn är Årets Göteborgare 2018

Årets Göteborgare är Beatrice Fihn. På tisdagen kom hon till Göteborg och tog emot utmärkelsen på scenen i Nordstan.
– Jag blev jätterörd och stolt både av att få den här utnämningen och av ceremonin i dag, säger Beatrice.

Beatrice Fihn är Årets Göteborgare 2018. Foto: Stefan Gadd/Göteborg & Co.

Beatrice har blivit en internationell förebild i kampen för en kärnvapenfri värld. Hon är generalsekreterare för kampanjen ICAN som belönats med Nobels Fredspris 2017. Sedan dess har hon fått stor uppmärksamhet för organisationens arbete och är efterfrågad som föreläsare runt hela världen. Men att komma hem betyder ändå nåt särskilt.

– Det är något speciellt med sin hemstad. Det är ju den plats som gjort en till den man är i dag. Jag är uppvuxen i Angered och har sett hur krig och konflikt har gjort att människor måste fly och vilka konsekvenser det fått. Det väckte mitt intresse för politik och stora frågor.

Beatrice kom till Nordstan direkt från Nobelfestligheterna i Stockholm. För ett år sedan var det hon som fick ta emot Fredspriset i Oslo.

– Men det var ICAN som fick fredspriset. Den här utmärkelsen som Årets Göteborgare är bara min egen, säger hon.

Beatrice berättade om sitt arbete i ett av årets mest uppmärksammade sommarprogram i Sveriges Radio. Årets Göteborgare utses av en jury som består av representanter från Göteborg & Co, GT och Sveriges Radio P4 Göteborg. Juryns motivering lyder:

Redan hemma i Angered föddes det samhällsengagemang som gjort Beatrice Fihn till en internationell maktfaktor. Med obändig energi kämpar hon för en tryggare värld. Nobels fredspris till kampanjen ICAN gör kärnvapenmakter nervösa och får många att höja rösten för att befria mänskligheten från det undergångshot vi levt under i mer än 70 år. Beatrice Fihn är en värdig Årets Göteborgare 2018.

Årets Göteborgare skall:

  • ha gjort något gott, positivt som betytt mycket för många.
  • vara en innerlig, godhjärtad och uppmärksammad person.
  • vara född i Göteborg – eller någon annanstans.
  • vara en god ambassadör för Göteborg

Läs mer på GT och P4 Göteborg!

Tidigare Årets Göteborgare: Leif ”Loket” Olsson (1993), Thomas Ravelli (1994), Tomas von Brömssen (1995), Maria Lundkvist (1996), Jan Eliasson (1997), Viveca Lärn (1998), Jasenko Selimovic (1999), Mikael Ljungberg (2000), Håkan Hellström (2001), Eva Bergman (2002), Conny Evensson (2003), Yannick Tregaro och Christian Ohlsson (2004), Lotta Engberg (2005), Ingvar Oldsberg (2006), Håkan Mild (2007), Thomas Johansson (2008), Nigar Ibrahim (2009), Gustavo Dudamel (2010), Mia Skäringer (2011), Leif Mannerström (2012), Lasse Kronér (2013), Laleh Pourkarim (2014), Miriam Bryant (2015), Pia Sundhage (2016), Ruben Östlund (2017)

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera