Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

  • Hem
  • Nyheter
  • Möt Johanna Frejme, kommunikationsansvarig för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co

Möt Johanna Frejme, kommunikationsansvarig för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co

Johanna Frejme jobbar med både extern kommunikation inom staden och intern kommunikation och dialog med göteborgare kring Göteborgs 400-årsjubileum.

Johanna Frejme. Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co.

Hur länge har du arbetat på Göteborg & Co?

Jag började 2013, så i drygt fem år nu. Göteborgs födelsedag ska firas först 2021 men uppdraget har Company haft sedan länge och det var just det långsiktiga som lockade mig. Efter att ha varit föräldraledig ville jag göra någonting nytt. Annonsen var en av de jag tyckte var intressanta, men det var efter att jag träffade projektchefen för Göteborg 2021,Therese Brusberg, som jag verkligen ville ha jobbet.

Hur skulle du beskriva arbetet med Göteborgs 400-årsjubileum?

Förutom att vi såklart ska fira 400-årsjubileet 2021 storslaget skulle jag beskriva det som ett samhällsutvecklingsprojekt där vi, bland många andra, bidrar till att utveckla Göteborg till en ännu bättre stad och där kraftsamling och nya samarbetsformer är våra starkaste nyckelord. Att nyttja ett jubileum så här tycker jag är både klokt och innovativt.
Att förverkliga göteborgarnas idéer är en stor del i arbetet. Idéer har blivit till jubileumssatsningar och projektleds av den förvaltning eller det bolag som kan ämnet bäst.

Exempelvis Göteborgs stadslinbana över älven, Jubileumsparken i Frihamnen och musiklägret Side by side för barn och unga från hela världen. Göteborgarnas idéer är en pusselbit för att skapa en ännu bättre stad. En annan är aktörer som vill vara med och satsa. Till exempel företag, organisationer eller föreningar och den tredje pusselbiten är själva jubileumsåret. Det är då många av satsningarna ska stå klara eller vara påbörjade och vi har chansen att bjuda in hela världen att vara med och fira. Men allt är ett långsiktigt arbete med bestående förbättringar, inte bara en fest när staden fyller 400 år.

Hur skulle du beskriva ditt jobb?

Som ett väldigt roligt jobb. Omväxlande och betydelsefullt och så får jag träffa många kunniga och driftiga människor som får viktiga saker att hända. Kommunikation är avgörande för att göteborgaren ska få uppleva allt det som görs. Vi kan göra hur mycket som helst, men berättar vi inte om det så finns det inte.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få jobba tillsammans med alla dessa människor och att vi tillsammans jobbar för samma mål. Det är en speciell energi i hela jubileumsprojektet, och en alldeles unik drivkraft.

Sedan är det väldigt roligt att vara med och utveckla idéer! Speciellt de som kanske inte hade blivit av om det inte vore för att staden fyller år. Ett samarbete som blev väldigt lyckat var tillsammans med Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stadsmuseum och Visual Arena Lindholmen där resultatet blev den 3D-modell av hur Göteborg såg ut på 1600-talet och som nu finns att se på museet bland annat. Här möttes unik kunskap och teknik och så skapades en produkt och ett sätt att uppleva Göteborg som inte tidigare gjorts och som definitivt blir bestående och kan upplevas även efter jubileet. Förhoppningsvis kan vi även utveckla den till någonting mer än bara 1600-tal innan 2021.

Vad är på gång kring 400-årsjubileet nu?

Nu förbereder vi inför 2019 och fokusåret Kunskap & Upplysning. Vi har haft olika fokus varje år sedan 2013, i år är exempelvis Go global. Syftet med fokusåren är att fler ska kunna haka på och att det ska skapa större effekter när många jobbar med samma ämne och delmål.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Det som är mest typiskt är att jag gör olika saker varje dag. Jag möter olika människor och jobbar med olika frågor. Det är en del av tjusningen!

Du har jobbat med jubileet sedan 2013, jubileet är först 2021. Hur är det att jobba med ett projekt som sträcker sig över så lång tid?

Jag trivs med det långsiktiga. Det krävs att du håller riktningen och är bra på att se möjligheterna samtidigt som du jobbar med aktuella här-och-nu-frågor. Det är lätt att hamna på sidospår och då behöver man ta sig tillbaka till utgångspunkten.

Tror du att det kommer bli tomt sedan, efter 2021?

Haha, ja! Jag kan nog inte ens föreställa mig hur det kommer att kännas. Blandade känslor antagligen. Deadlinen som varit så långt borta är plötsligt nära. Om två år ska det stå klart!
När Göteborg firar 500 år, vad kommer de att titta tillbaka på från 400-årsjubileet då? Det är en kittlande tanke.

Berätta om ett speciellt jobbminne!

Varje år har vi den äran att få vara med på Jubileumssatsningen Side by Sides stora konsert där tusentals barn från hela världen sjunger och spelar sida vid sida med Göteborgs symfoniker under ledning av fantastiska dirigenter. Då går det inte att ta miste på skillnaden vårt arbete gör för många människor och kraften som uppstår när alla strävar åt samma håll. Det är häftigt!

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera