Göteborgs yttrande om utredningen ”Ett land att besöka”
Göteborg har lämnat sina synpunkter på statliga utredningen Ett land att besöka – En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring. Extra fokus lades på fyra frågor: Storstadsfrågan, kompetensförsörjningsfrågan, stora evenemang och möten samt utveckling och innovation.

I december lämnade utredaren Britt Bohlin över slutbetänkandet till näringsdepartementet. Därefter skickades förslaget ut på remiss och Göteborg & Co har haft stadens uppdrag att yttra sig.
– Det är mycket bra att regeringen vill ta ett helhetsgrepp över besöksnäringens utveckling i Sverige. Vi ser positivt på förslagen i utredningen, men det finns en del områden som vi anser måste belysas ytterligare. De lyfter vi fram i fyra punkter i vårt yttrande, säger Camilla Nyman VD på Göteborg & Co.
Här är de fyra områden i Göteborgs yttrande:
- Storstädernas betydelse – Generellt sett tillämpar utredningen ett starkt regionalt utvecklingsperspektiv. Ett resonemang kring storstädernas bäring på besöksnäringens utveckling efterlyses.
- Kompetensförsörjning och kompetensutveckling – Utredningen lämnar få konkreta svar på vilka insatser krävs för att komma tillrätta med den kort- och långsiktiga kompetensförsörjningen samt hur attraktivitet för yrken inom besöksnäringen skapas och vilka incitament finns för att fler personer ska utbilda sig och stanna kvar i branschen.
- Stora evenemang och möten – Vikten av möten och evenemang som en betydande del av besöksnäringen totalt men framförallt saknas ett belysande av de värden som vetenskapliga konferenser tillför Sverige utöver turismekonomiska effekter. Utmaningen med de finansiella risker som framförallt uppstår i samband med stora evenemang bör addresseras. Likväl som ansvarsfrågan kring marknadsinvesteringar för att attrahera hållbara möten och evenemang.
- Betydelsen av utveckling och innovation för besöksnäringens fortsatta utveckling. Utredaren lämnar förslag på tre alternativa organisationsformer för att främja utveckling och innovation inom besöksnäringen varav ett alternativ innebär en utökning av Tillväxtverkets uppdrag och två innebär etablering av en ny organisation. Göteborg poängterar vikten av utökad satsning inom definierade områden men ser gärna att satsning sker inom givna strukturer, dock tveksamma till huruvida Tillväxtverket kan ta den rollen, däremot finns spännande tankar kring Vinnova och RISE.
Göteborgs yttrande finns här: http://goteborg.se/wps/PA_Pabolagshandlingar/file?id=12239
Om utredningen
Utredningens mål är att fatta beslut om ett nytt övergripande politiskt mål för hållbar turism och växande besöksnäring: att öka besöksnäringens och turismens bidrag och till hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling i hela landet.
Utredningen föreslår att regeringen utvecklar, antar och genomför en nationell strategi för hållbar turism och växande besöksnäring – en plattform för hur politiken ska utformas och genomföras fram till 2030. Strategin ska delas upp i ett antal strategiska insatsområden som föreslås vara: digitalisering, kompetensförsörjning, utveckling innovation och forskning, tillgänglighet, naturturism, kulturturism, måltidsturism, evenemang och stora möten, företagens villkor.
Den föreslår också att regeringen inrättar ett nationellt besöksforum som får uppdraget att ta fram den nationella strategin för hållbar turism och växande besöksnäring samt därefter koordinera genomförandet av strategin.
Hela utredningen finns här: http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2017/12/sou-201795/