Följ med bakom Vetenskapsfestivalens kulisser med Jennie Turner, verksamhetsansvarig på Göteborg & Co
Jennie Turner har jobbat på Göteborg & Co med Vetenskapsfestivalen sedan 2002. Nu är hon verksamhetsansvarig och vi fick följa med henne under årets festival med temat ”Vad är vi?

När vi träffar Jennie Turner är förberedelserna inför invigningen av den 22:a Vetenskapsfestivalen, som hålls på Draken i Göteborg, i full gång. I år har det satsats extra på invigningen, på kvällen ska bland annat stjärnforskaren Max Tegmark att hålla en föreläsning som hologram, direkt från MIT i USA.
Teamet som jobbar med Vetenskapsfestivalen har samlats backstage för lunch och genomgång av det sista. Sallader dukas fram, utanför fönstret åker Älvsnabben fram och tillbaka över älven. Det mesta är under kontroll, men det behövs köpas snören till ballongerna och några av deltagarna i rundabordssamtalet är försenade med tåget från Stockholm. Men stämningen är god, nu är det bara några timmar kvar tills det ä dags.
Jennie Turners historia med Vetenskapsfestivalen började långt innan invigningen den 17 april 2018, hon gjorde sin första festival redan 2002.
– Jag började som informationsansvarig och hann bland annat vara med och starta igång våra sociala medier. Jag var också med och startade Smartfest som var vår osnutna lillasyster och som kommunicerade via en blogg vi hade. Där var det inte lika högtravande som var den rådande normen då, utan mer humor och lättsamt. Det var en rolig tid och man kunde testa, men Smartfest gick i graven, däremot inte våra sociala medier kanaler generellt som växt vidare, säger Jennie Turner.
Även om Jennie tyckte det var roligt att jobba med kommunikation så upptäckte hon att hon tyckte det var ännu roligare att jobba med innehållet och jobbade sedan i fler år som både programproducent och programansvarig.
– Jag har de senaste åren varit programansvarig för verksamheten, med ansvar för övergripande strategier, teman, internationella och nationella relationer i nära samarbete med vårt vetenskapliga råd. Under genomförandet nu handlar min roll som verksamhetsansvarig mycket om att representera Vetenskapsfestivalen i olika sammanhang. Det är nu under festivalen som det gäller att få hit både nuvarande och potentiella framtida partners för att visa vad vi faktiskt gör. Sedan handlar det också om att möta huvudmän som inte är i Göteborg i vanliga fall och om att vara en bra värd för studiebesök och deltagande forskare, säger Jennie Turner.
Tillbaka till Draken där generalrepetitionen för invigningen är igång, det är robotar på scen som ska hålla robotkonsert. Panelen, som ska diskutera artificiell intelligens testar mickar och ljud, några journaliststudenter packar ihop sina grejer efter en intervju. Och mitt på scenen står tekniken som ska se till att forskaren Max Tegmark dyker upp som hologram om några timmar. Jennie Turner står en bit från scen, i år har hon varit mycket involverad i invigningen där teknik utöver det vanliga kommer användas. Jennie har också under åren varit med och utvecklat många nya idéer.
– 2011 hade vi tema Kreativitet på Vetenskapsfestivalen. Vid samma tidpunkt fanns Lisebergshjulet nere vid Operan. Plötsligt fick jag idén, vi skulle inta hjulet och det skulle heta Vetenskapsrouletten för en dag. Jag fyllde de 42 gondolerna med riktigt coola namn inom all världens olika ämnen och discipliner. Som besökare visste du inte vem du skulle möta i din gondol när du snurrade runt i 15 till 20 minuter. In som ett frågetecken, ut som ett utropstecken! Det första året sken solen och köerna ringlade sig över hela Kanaltorget. Hjulet har kopierats både i Sverige och internationellt och möter alltid lika stor uppmärksamhet och många glada skratt när vi berättar om det på olika konferenser och liknande, senast dök det upp i Bristol, säger Jennie Turner.
Att dela med sig av erfarenheter med liknande festivaler runt om i världen är en naturlig del av arbetet. Under årets Vetenskapsfestival är ett gäng polacker på studiebesök som hoppas få inspiration inför deras festival. Trots att Jennie är verksamhetsansvarig för festivalen och behöver stötta och leda teamet, träffa journalister och vara värd för studiebesök och mycket mer så ger hon ett väldigt lugnt och tryggt intryck. Hon är full med energi, positiv och verkar inte det minsta stressad. Men när vi pratar om det så säger Jennie att det inte riktigt stämmer att hon aldrig blir stressad.
– Det blir jag, men jag har lärt mig att hantera det. Sedan vill jag inte stressa upp mina kollegor och jag tänker också att det är onödigt att stressa upp sig i onödan. Men visst finns det tillfällen när jag känner av pressen av olika skäl, det är mycket som ska stämma, säger Jennie Turner.
Nästa gång vi ses är Vetenskapsfestivalen i full gång. Jennie har varit runt på de olika festivalplatserna och kollat läget. Allt verkar i sin ordning. Efter dagens lunchavstämning med teamet följer vi med henne till Nordstan där hon ska köpa en adapter till en hdmi-sladd. Solen skiner och det är riktigt varmt ute, när adaptern är inhandlad och avlämnad i Nordstan möter vi upp två av teknikerna som hade hand om invigningen på Draken. Både teknikerna och Jennie är nöjda med hur invigningen blev.
– Invigningen var fantastisk, jag har aldrig fått så mycket positiv respons. Det var många som kom fram och sa att de tyckte det var jättebra och det funkade så bra mellan alla oss som jobbade med den. Alla visste vad de skulle göra och var så professionella. Och så har det sedan fortsatt, många som jobbar med festivalen i år är nya och alla har skött det med den äran! Det är ganska komplext att jobba med det här, det är mycket att hålla reda på, många detaljer och mycket som kan gå fel, men det har det inte gjort. Besökarna är nöjda och vi är nöjda, säger Jennie Turner.
Förutom programmet för allmänheten görs ett helt skolprogram för pedagoger och elever, ett heldagsseminarium för kommunikatörer inom vetenskap och en heldagskonferens för pedagoger. För första gången anordnades också ett rundabordssamtal där politik, näringsliv och akademin samlades för att diskutera faktaresistens och desinformation.
Innan vi säger hej då till Jennie Turner på Pedagogen, där fler föreläsningar hålls, passar vi på att fråga henne vad som är det bästa med att jobba på Göteborg & Co med Vetenskapsfestivalen.
– Att jobba på Göteborg & Co med Vetenskapsfestivalen innebär att vi blir fria att utforma festivalen som vi vill, på vårt egna sätt. Sedan är det också positivt att ha så många kompetenta kollegor inom många olika områden. När det kommer till själva festivalen så bara älskar jag att det är så mycket intressanta människor, forskning och organisationer som är med under Vetenskapsfestivalen. Men också att jobba med kunskap som hela tiden utvecklas och som tänjer gränserna för vad jag själv förstår, det är väldigt spännande och varje år får jag en wow-känlsa. Det bästa med att arbeta med Vetenskapsfestivalen är ändå att det är ett meningsfullt jobb som är himla viktigt ur ett demokratiskt perspektiv. Vi har inget att förlora på att dela med oss av kunskap – tvärtom, det finns bara vinnare!