Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

  • Hem
  • Nyheter
  • Chilenska stjärnarkitekten tog emot Göteborgspriset för Hållbar Utveckling

Chilenska stjärnarkitekten tog emot Göteborgspriset för Hållbar Utveckling

Aravena och Elemental tar emot Göteborgspriset på Draken i Göteborg. Foto: Marie Ullnert/Göteborg & Co

Lagom till årets första snöfall fick Göteborg finbesök i form av årets pristagare av Göteborgspriset för Hållbar utveckling, den chilenska stjärnarkitekten Alejandro Aravena tillsammans med fyra av sina kollegor från byrån Elemental. För 18:e gången delades priset ut tillsammans med prissumman på 1 miljon kronor och 2017 års tema var hållbar design.

Aravena och Elemental är kända för sin innovativa designfilosofi som involverar medborgarna i designprocessen och särskilt för sina projekt i socioekonomiskt utsatta områden.

Aravena och Elemental anlände till Göteborg måndagkvällen den 20 november för att delta i ett flertal aktiviteter i samband med prisceremonin. Årets ceremoni hölls på Draken och klockan 14.00 när entrédörrarna öppnades började foajén fyllas med gäster i rask takt. Drygt 400 gäster slog sig sedan ner i salongen och fick ta del av en ceremoni i filmen och musikens tecken. Samarbetspartners samt förra årets pristagare Park Won Soon skickade också hälsningar via video. Duon Sonica Sound stod för musikunderhållningen som spelades live på scen tillsammans med videoklipp från deras musikdokumentär.

Alejandro Aravena fick slutligen motta Göteborgspriset för Hållbar Utveckling som han valt att dela med hela sin byrå Elemental. I sitt tacktal påpekade Aravena ännu en gång att:

“With the right design, sustainability is nothing but the rigorous use of common sense.”

Workshop med VGR och Lots Design, Ringön, Peabskolan, Rundabordssamtal med Handelsbanken och föreläsning i RunAn på Chalmers. Foto Damien Preist.

Många av de aktiviteter som pristagaren deltog under sin vistelse i Göteborg arrangerades av prisets samarbetspartners, exempelvis bjöd Peab in till ett besök hos dem där Elemental fick ta del av företagets hållbarhetsarbete och framförallt träffa elever från Peabskolan som fick dela med sig av deras tankar och hur de arbetar med hållbarhet i skolan. VGR arrangerade tillsammans med Lots Design en Do-tank på Ringön med fokus på hållbar design och Handelsbanken bjöd in Elemental till ett rundabordssamtal tillsammans med deras kunder.

Två av aktiviteterna stod öppna för allmänheten att ta del av. Dels en fullbokad Failure Lunch på Världskulturmuseet, ett panelsamtal med fokus på misstag och misslyckande och lärdomar det för med sig. Och under tisdagskvällen fylldes RunAn på Chalmers med drygt 400 personer som kommit för att lyssna på Aravena och få ställa frågor till Elemental.

Från vänster: Victor Oddó, Nathalie Bödtker-Lund, Diego Torres, Lotta Göthe, Gonzalo Arteago, Alejandro Aravena, Elin Eriksson, Juan Cerda, Johanna Stål, Emma Dalväg, Ann-Sofie Hermansson, Magnus Berntsson. Foto: Marie Ullnert/Göteborg & Co.

Läs mer om Göteborgspriset för Hållbar Utveckling här.

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera