Nu är alla Land Art-konstverken på plats!

Som en del av arbetet inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021 har ett antal Land Art-konstverk uppförts av svenska och internationella konstnärer, runt om i Göteborg. Konstverken sätter ljus på naturområden, skapar mötesplatser i stadsdelarna och ska bidra till en grönare och skönare stad – något som göteborgarna önskat inför jubileet.
Under 2017 har stadens breda utbud av parker, trädgårdar och naturområden varit i fokus för jubileumsarbetet och nya gröna initiativ har satts igång, bland annat de sju Land Art-verk som nu har färdigställts.
‒ Varje stadsdel har själva fått välja vilket ställe de tycker behöver lite extra omsorg och uppmärksamhet genom ett Land Art- konstverk, säger Cecilia Liljedahl, projektledare på Göteborg & Co för Land Art.
Land Art är en konstform som använder naturmaterial för att skapa installationer som tar avstamp i landskapet och miljön där de befinner sig. Hur dessa konstverk ser ut kan skilja sig mycket åt. Det kan vara konstnären Jens Thoms Ivarssons 12 meter höga och gula utkikstorn ”Nuet” i Skogome. Men det kan också vara konstnären Tage Andersens ”Liljegården” utanför Kulturhuset Kåken i Härlanda. Där är Tages hängbukssvin med och skapar genom att böka och förkultivera jorden, sommaren 2018 kommer verket stå i blom. Men det de har gemensamt är att de är tillgängliga för allmänheten och är en del av naturen runtomkring dem, oavsett om det är mellan träden eller på en gammal fängelsegård.
Förutom dem, finns nu också fem andra Land Art-konstverk färdiga att upptäcka. Det är Svanbon av Gunilla Bandolin i Torsviken i Torslanda, Touchstones av Monika Gora i Lärjeåns dalgång i Angered, Hjärtats väg av Helle Nebelong i Positivparken i Frölunda och The Golden Tree av Tetsunori Kawana i Bergkristallparken i Tynnered. Under Gothenburg Green World 2016 uppfördes också Land Art-verk i Botaniska trädgården, Mölndals stadspark och Gunnebo slott. Läs mer på goteborg2021.com/landart/