Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

  • Hem
  • Nyheter
  • Möt Anna Hylander, projektledare på Möten

Möt Anna Hylander, projektledare på Möten

Anna HylanderAnna Hylander är projektledare på Göteborg & Co Möten och har jobbat med att värva kongresser till Göteborg sedan 2008.

Hur kommer det sig att du började arbeta på Göteborg & Co?

Egentligen började det med att jag ville jobba med EM i friidrott 2006 och fick jobb som först projektkoordinator och sedan som hotellansvarig. Senare blev det en tjänst ledig på Möten som jag sökte och fick. Sen har jag blivit kvar här och trivs jättebra. Jag har nytta av min bakgrund som civilekonom inom service och så får jag ha kontakt med akademin, lokala aktörer som hotell och restauranger och internationella kontakter.

Hur skulle du beskriva ditt jobb? Vad jobbar du med?

Mitt jobb handlar mycket om att identifiera möjliga möten och säkra hur vi vinner dem. Det handlar mycket om analys och långsiktigt relationsbyggande.

Hur kan det gå till när ni värvar ett möte?

Det finns många olika sätt att värva ett möte, men det som är gemensamt är att det finns en lokal förankring inom ämnet som mötet handlar om. Det kan vara så att vi identifierar en internationell kongress inom ett ämne där Göteborg är världsledande och tar kontakt med en forskare inom ämnet. Men det kan också vara så att vi tar kontakt med lokala företrädare och frågar vad som är intressant för dem och jobbar utifrån det.

Sedan gör vi en analys av kongressen och tittar på vad som krävs för beslut. Och så tittar vi på hur kongressen kan bidra till Göteborgs utveckling, om hur den kan synas lokalt. Man kan säga att det är vi som gör ansökan men det är en känd person inom ämnet, som frontar och som senare blir värd för mötet.

De som bestämmer var kongressen ska äga rum är ofta en internationell organisation som i slutet av processen i regel besöker slutkandidaterna och har vi tur är Göteborg en av dem. Det är här vi kan påverka mest och väldigt ofta är besöket avgörande för att vi ska vinna. Vi tävlar ju ändå mot stora internationella städer som London, Lissabon och Paris.

Hur är det att vänta på beskedet?

Det är oerhört spännande, ibland får vi vänta i ett halvår ibland en vecka. Det är lite som en OS-kandidatur och de gånger vi får beskedet att arrangören väljer Göteborg är det verkligen som att vinna något riktigt stort.

Vad händer när beslutet är fattat?

Då är det andra som tar över, men vi följer processen och är kvalitetssäkrare och bollblank till kongressvärden. Vi är väldigt måna om att kongressen ska bli bra och följer det vid sidan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att ingen kongress är den andra lik. De kan handla om vad som helst, allt från stroke, till rymd eller självkörande bilar.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Jag har en plan för vad jag ska göra under en dag, men oftast trillar det in nya förfrågningar som jag behöver svara på direkt. Det händer något hela tiden!

Vilka värvningar skulle du säga att du minns lite extra väl?

En kongress om stomi är speciell för mig. Jag hade väldigt tajt samarbete med stomiterapeuterna som var värdar för kongressen. Och jag var med på telefon när Göteborg skulle presenteras i USA, vi hade dygnet runt-kontakt och jag svarade på frågor coachade och stöttade. Den kongressen ligger mig varmt om hjärtat.

Ett annat exempel är när två korrekta engelsmän var här i Göteborg för att se om de ville lägga sin kongress här. De var så skeptiska från början, inte alls sugna på Göteborg. Vi var runt i stan och på mötesanläggningen. Tillslut kände vi att nu är det läge för något helt annat, så vi tog med dem till Lasse på Heden, och de älskade det. Och vi vann kongressen.

Vad ser du fram emot nu?

Det finns mycket, ett exempel är en kongress om hållbar byggnation som Chalmers och RISE står värdar för och hålls 2020. Konferensprogrammet utgår från FN:s globala hållbarhetsmål och ämnet har en stark koppling till den omfattande utveckling Göteborg står inför, där stora ytor väntar på att omvandlas till en levande och attraktiv innerstad.

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera