Nyheter

De 150 ungdomar som skulle ha arbetat på Göteborgs Kulturkalas i år, är trots inställt kalas fullt sysselsatta på sina sommarjobb. Kulturkalaset har hittat andra arbetsuppgifter för ungdomarna i åldrarna 16–20 år.

Några av årets sommarjobbare. Foto: Agneta Olsson/Göteborg & Co.

Sommarjobbarna arbetar under tre veckor och har fått välja mellan två inriktningar: Föreställning och Miljö.

– Det känns oerhört angeläget att kunna erbjuda våra 150 göteborgsungdomar möjligheten att genomföra sitt sommarjobb och därför var det självklart att hitta andra uppgifter för dem, nu när festivalen är inställd. Vårt val att skapa föreställningar och arbeta med miljön i staden grundar sig i Kulturkalasets långsiktiga och mycket lyckade hållbarhetsarbete, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas på Göteborg & Co.

Cirka 45 sommarjobbare har valt inriktning Föreställning och kommer att framföra tre olika föreställningar för äldre på trygghetsboenden runt om i Göteborg. De cirka 20–30 minuter långa föreställningarna framförs utomhus, på säkert avstånd från de boende, under vecka 33. De två första veckorna av sommarjobbsperioden ägnar ungdomarna åt vidareutveckling och repetition av föreställningarna.

Miljö-gruppens arbetsuppgifter riktar in sig på renhållning runt om i staden. Under veckorna 31–33 kommer cirka 100 ungdomar städa utomhusmiljöer och inventera skicket på bänkar, gång- och cykelbanor runt om i Göteborg, under vägledning av Göteborgs Stads Trafikkontoret.

– Jag hoppas att alla ungdomar trivs bra hos oss och får nya erfarenheter med sig efter de tre arbetsveckorna. Tillsammans med våra sommarjobbare bidrar vi till att minska ensamheten för de äldre genom att sprida konst och kultur. Att de städar och inventerar i det offentliga rummet gynnar alla göteborgare. Allt detta har möjliggjorts tack vare ett fantastiskt bra samarbete med Arb.Vux, GotEvent, Trafikkontoret och Senior Göteborg, verksamheter i Göteborgs Stad, säger Tasso Stafilidis.

År 2021 fyller Göteborg 400 år och nu tjuvstartar vi jubileet med en uppfräschning av våra elskåp. I sommar kommer 4000 skåp att prydas med illustrationer från tio olika stadsdelar. 50 feriearbetare är på plats och gör jobbet.

Illustration: Mia Herman

Projektet är ett samarbete mellan Göteborg & Co, Göteborg Energi Nät AB, som äger skåpen och flera andra aktörer i Göteborgs Stad.

– Pandemin hotade att göra en stor del av stadens feriearbetande ungdomar sysslolösa i sommar. Därför kavlade vi upp ärmarna för att hitta nya möjligheter. Många elskåp behöver en uppfräschning och det känns extra roligt att vi nu kan göra dem fina med illustrationer som skapats inför 2021-jubileet, säger Anette Myrheim, kommunikationsdirektör på Göteborg Energi.

Projektet innebär att Göteborg Energi fördubblar antalet sommarjobbare. 50 ungdomar och sju handledare kommer i olika omgångar under juli och augusti att jobba med elskåpen. Beroende på väder och vind kan upp till 4000 elskåp hinnas med.

– De tio olika illustrationerna är hämtade ur ett digert material om göteborgarnas favoritplatser inför 400-årsjubileet, berättar Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum 2021, på Göteborg & Co. Och det är extra roligt att det bidrar till att skapa sommarjobb för ungdomar i staden.

Föreningen Göthenburgo har samlat in förslag på platser och byggnader från invånare i Göteborgs alla stadsdelar. Dessa har sedan illustrerats av 10 olika illustratörer, en från varje stadsdel. Totalt 100 illustrationer kommer att visas i en utställning på Milleniumplatsen utanför Stora Teatern från mitten av augusti 2020. Till jubileumsåret 2021 kommer de 100 illustrationerna sättas ihop till en hel Göteborgskarta.

Mer information om illustrationerna finns här: http://www.goteborg2021.com/jubileumsprojekt/hela-stadens-galleri/

Motiv på elskåpen och konstnärer
Gamlestadstorget: Johan Leion
Hisingsbron – Frihamnen: Rocío Soto
Härlanda fängelse – Kåken: Antonina Shypotilo
Ruddalen: Mia Herman
Saltholmen: Ann-Kathrin Görisch
Saluhallen: Tamara Kryvolap
Slottsskogen: Mikel Nilsson
Tuve kyrka: Annie Simlund
Vårväderstorget: Sifen Wibell
Vättlefjäll: Lars Daniel Rehn

För mer information kontakta: Cecilia Erdalen, presschef på Göteborg Energi, 070-466 04 28, cecilia.erdalen@goteborgenergi.se

En anspråkslös dörr i en verkstad bredvid Göteborgs fiskhamn och auktion har lockat många stjärnkockar. Fastän råvarorna förädlas och omhuldas ömt av dem, är rätt tallrik av största vikt. Det tycker även Årets kock 2019.

Foto: Samuel Unéus

Vi tar det grundligt. Med start nere i fiskhamnen. På grund av coronatider hoppar vi över själva fiskauktionen, men fortsätter till Västergården där tallrikarna som Årets kock Martin Moses på SK Mat & Människor serverar sina skapelser på drejas.

Mia Martinius, som drejar ett hundratal tallrikar och skålar om dagen i rå och personlig stil, har blivit något av en gunstling bland stilmedvetna kockar. Både i Göteborg och Stockholm – och Dubai.

Hon är självlärd och älskar sin keramikverkstad och butik som hon driver med sina tre barn. Martin Moses har en back keramiktallrikar med sig från Michelin-krogen i Göteborg. Han undrar om Mia kan tänka sig att se över tallrikar som fått lite skavanker under serveringar. Och han vill att ”kamofleringen” ska synas. I Japan täcker man ofta skavanker med guld, för att demonstrera motsatsen till slit och släng.

Många som kommer till Mias butik har ätit på SK Mat & Människor och blivit förtjusta, inte bara i maten, utan även i det som den serveras på.

– Det där hänger ihop, säger Martin Moses. Rätt mat som serveras på rätt underlag gör skillnad. Man äter med ögonen. Så är det.

I instagram-tider är det inte oviktigt med foto-chicka tallrikar. Och att varje rätt får sitt personliga underlag. Martin och Mia diskuterar olika ytor för olika rätter och råvaror. Dagen efter ska Årets rätt 2020 presenteras, en rätt som Årets kock får designa och som förhoppningsvis kan bli en klassiker för den breda publiken.

Med sina 196 centimeter är det svårt för Martin Moses att smyga fram i keramikverkstaden. Ibland kan han inte låta bli att sträcka fram en uppvärmd tallrik till sina gäster, med händer vana vid hög värme. Kontorshänder får en chock, berättar han och ler snett. Så visst finns det en del kaxighet i honom.  Men han är också överraskande öppenhjärtig om en kocks sårbarhet. Matlagning är att ge av sig själv, utsätta sig själv för både beröm och kritik.

Martin Moses slår nästan huvudet i keramik-verkstadens takbalk där han fått skriva sitt namn.  Hans namn samsas med signaturer av andra stjärnkockar som använder Mias tallrikar och skålar.

– Jag har en så himla tur att kockarna sprider ryktet om mig. Kan man få bättre reklam?, skrattar Mia lite förtjust.

Att Sveriges största fiskauktion där fiskgrossister lägger bud på fisk och skaldjur ligger alldeles intill spelar säkert roll. Och att dörren in till verkstaden och butiken är så anspråkslös. Vi tar fel dörr fastän Martin varit här många gånger förut.

Efter att Martin diskuterat vilken färg och yta som passar bäst till Årets rätt, som består av krispiga torskbiffar serverade med grovmosade vita rotfrukter, citronpicklade grönsaker samt en skummig och gräddig dillsås, åker vi vidare till SK Mat & Människor. Lite diskret finns beviset för Michelin-stjärnan bakom ”kockbänken”. Här får gästerna följa med när kockar briljerar med sitt hackande, sauterande och brännare som går över ryggarna på nyfiskade havskräftor.

Foto: Samuel Unéus

Tvåa i senaste Årets kock-tävling kom Martin Moses dåvarande kollega Ola Wallin, numera köksmästare på Upper House Dining i Göteborg. Antingen är det magi eller helt enkelt mentorskap som fungerar, som skapat kulturen på SK Mat & Människor. Stefan Karlsson, som äger Götaplatsgruppen där SK Mat & Människor ingår, förutom Toso, Mr. P, Bar Himmel och at Park i Göteborg, blev Årets kock redan 1995. Nu är han juryns ordförande. Prins Carl Philip är en av jurymedlemmarna. Och så nu, då Årets Unga kock-tävling gick av stapeln, är det ingen annan än 23-årige Anton Kardell, även han kock på SK Mat & Människor, som kniper hem vinsten 2020 med färsk anka och gös.

Just fisk och skaldjur ligger Martin varmt om hjärtat. Farmor, som bodde i Karlskrona, serverade ofta stekt torsk i sin enkelhet. Det gör Martin också till sina barn och serverar den med stuvad spenat. Har man fått smak för Martins känsla för fisk och havskräfta vill man gärna ha mer. Martin Moses åker med sin tvillingbror till Lofoten en gång per år för att fiska. Drömhälleflundran på 50 kilo har de inte dragit upp – än. Om mat pratar de dock inte, tvillingbrorsorna. Den andre tycker att mat är till för att fylla buken. Inget mer. Men det var ändå hans bröder som tidigt kickade igång tävlings-genen hos Martin, säger han. Under upp-växten skulle det tävlas om allt.

Att komma tvåa i Årets kock-tävlingen 2018 var därmed inte lätt att smälta för Martin Moses. När han under semestern efter tävlingen fått lite avstånd till frustrationen att ”förlora” med ytterst liten marginal (en poäng), började idéerna om ett nytt tävlingsbidrag bubbla fram under solparasollen. Frun peppade. Det är klart att han borde ta revanch. Vinnar-rätten gjord på havskräfta, bovete, granskott och riven, gravad äggula började ta form i hans huvud. Och sedan en dessertidé – att göra en GB Sandwich-variant med vitmögelost, maltbröd och äppelgelé.

– En normal människa skulle kanske ha gett upp efter att efter en så stor ansats förlora med en poäng. Men jag kan aldrig ge mig. Vet att det alltid går att göra saker bättre och bättre. Och så här efteråt är det tydligt att det är när det är tufft som man lär känna sig själv. Jag blev starkare av det.

Även om SK Mat & Människor är krav-certifierad sedan 4 år, är det inget man skyltar med i marknadsföringen.

– Kvalitet är alltid det viktigaste och kommer först. Det är på smaken och upplevelsen det ska märkas att vi gillar och tror på det vi gör, snarare än att märkningar bevisar det, säger Martin. Har man barn hemma som är 4 och 7 år gamla bryr man sig om hur världen ser ut och hur vi påverkar den med det vi konsumerar.

Han menar att uppmärksamheten kockar numera får som synliga figurer, gör att de kan sätta trender. Och han gör det gärna när det gäller en hållbar inställning till lokala råvaror och säsong, förutom att han själv tar bussen till och från jobbet varje dag.

– Hållbart hänger ihop med kvalitet. Grönsaker i säsong är ju absolut godast. Vi längtar efter sparris om våren och jordgubbar i juni. När de är som bäst.

Martin Moses tycker att man gärna skulle kunna ta mer betalt till exempel när morötterna förra sommaren var ovanligt goda och söta tack vare en varm sommar. Istället för att betala för ekologiskt från Spanien just då.

För Sverige, och inte minst Göteborg, har ett rikt skafferi och fantastiskt goda råvaror, enligt Martin Moses. Dagsfärsk fisk och skaldjur är självklara ingredienser i Göteborgs skafferi, enligt honom.

– Om fisken tar slut vid lunchen är det bara att ringa efter mer och man kan då få den på en gång.

Det är viktigt att kunna lita på sina leverantörer när man jobbar med mat.

– Jag känner att vi hittat producenter som ger det allra bästa. Smaka på de här dagsfärska räkorna, säger Martin och räcker fram några. Fräscha och saftiga, alltid samma höga nivå. Du vet vad du får.

Han lyfter också gärna exotiska svampar och möjligheten att få nyskördade champinjoner varje dag från Östragärde Gård i Sätila.

– Champinjonerna därifrån är helt fantastiska. Som tennisbollar med fin textur. Eller örterna från Stenungssund och gurkorna från Varberg.

Nästan alla producenter som Martin jobbar med har egna gårdsbutiker, precis som Mia som drejar kärlen och säljer dem i sin verkstad. Där kan kunder dröja länge och drömma om egen matkonst.

Artikeln publicerades i Magasin Göteborg 2020. Läs hela tidningen digitalt här. Magasin Göteborg ges ut av Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Business Region Göteborg. Temat för årets magasin är Hållbar tillväxt – för alla.

Text: Ulrica Segersten. Foto: Samuel Unéus.

I sommar går Göteborg och 22 svenska destinationer tillsammans ut i en unik nationell kampanj för att främja resandet inom Sverige. Målet är att inspirera svenskarna till att vilja semestra inom landet och upptäcka att också det oväntade är bra. Även om allt inte blir som planerat i år ställer vi inte in, vi ställer om.

Bild: Beatrice Törnros/Göteborg & Co.

Kampanjens utgångspunkt är att också det oväntade är bra och att i år står Sverige värd för sommarens resmål. Den planerade chartern till Las Palmas kan bli ett oväntat minne från Linköping eller golfresan till Skottland en oväntad hole-in-one i Skövde. Budskapen kommer främst gå via destinationernas sociala medier och ska locka till att besöka nya platser i Sverige. Kampanjstart sker samma månad som Sveriges reserestriktioner förändrades (den 13 juni) och i samband med semestertider efter midsommar.

Detta blir en unik kampanj där 23 svenska destinationer tipsar om upplevelser i andra delar av Sverige för att få till ett flöde av turism i landet. Det har nog aldrig hänt tidigare, säger Maria Westin, ordförande i SNDMO (Swedish Network of Destination Management Organizations).

Från Malmö till Kiruna
På sajten roadtrip-roulette.se presenteras utvalda tips från Malmö till Kiruna med syfte att visa besökaren oväntade upplevelser runtom i landet. Tipsen genereras slumpvis och ska väcka intresse att ytterligare utforska en destinations utbud och slutligen inspirera besökaren att planera sin resa dit.

–  Som destinationsbolag hoppas vi förstås att många besökare ska komma till Göteborg men också att svenskarna ska passa på att uppleva andra destinationer i Sverige. Även en ovanlig sommar som denna håller många destinationer precis som Göteborg öppet med muséer, restauranger, hotell, shopping och naturupplevelser, säger Andrea Jovell, chef för marknad & kommunikation på Göteborg & Co.

Unikt samarbete
På grund av restriktioner kring resande kopplat till coronaviruset blev svenskarna alla destinationers målgrupp sommaren 2020. I och med detta togs ett unikt beslut att samarbeta nationellt och se till att Sverige får till en rörelse mellan destinationerna istället för att konkurrera om samma resenärer. Bakom kampanjen står nätverket SNDMO och syftet är att främja kommersiella gästnätter i städerna runtom i Sverige som har drabbats hårt under året. Resandet ska givetvis ske i linje med rådande rekommendationer.

KAMPANJSIDA: roadtrip-roulette.se
OM SNDMO: Swedish Network of Destinations Management är sedan 2015 en förening med 39 svenska destinationer. Föreningens ändamål är att vara ett forum för kunskapsöverföring inom destinationsutveckling. Medlemmar är kommuner eller destinationsorganisationer som arbetar med destinationsutveckling i Sveriges större kommuner, www.sndmo.se.

Redan på 1000-talet gjorde vi det. Odlade karp på land i kombination med grönsaksodling. ”Det är egentligen inget nytt och nördigt vi håller på med i Floda”, säger Garveriets Matts Johansson och Karin Forsberg.

När matentreprenören Matts Johansson redan för 25 år sedan började rosta sitt kaffe och servera surdegsbröd, fick han flera aha-upplevelser för vad som är hållbar matproduktion på riktigt.

– Rättvis och miljövänlig kaffeodling räcker inte som hållbarhetsmått. Inte om planekonomi är invol­verad. Kvalitetsaspekten och social hållbarhet, det vill säga att den ekonomiska modellen också funge­rar, är en förutsättning, säger Matts.

– Jag tycker vi måste vara villiga att betala 10 gånger mer för kaffet om det hjälper odlare att både vara ekologiska och ekonomiska på lång sikt.

Matts behövde själv förstå vad hållbar kaffe- och matproduktion är, och hur man kan kommunicera det utan att det bara blir slentrian och påklistrade säljargument. Han har genom åren sett hur kämpigt många odlare och bönder har det, inte minst de som försöker göra rätt.

– Vi har många märkliga förväntningar på maten, hur den ska se ut, vad den ska kosta och vad som krävs av jorden. Vi vill gärna ha små mejerier som tillverkar lokal ost och småskaliga uppfödare av kött. Men det har blivit ganska tydligt att mycket kunskap om odling, köttstyckning och småskalig mejeriproduktion håller på att försvinna. Kunskapsförvaltning saknas. Till Jernbruket, där vi har lokalt slaktat och styckat kött (hela djuret tas tillvara), måste vi ta kompetens från Polen och Ukraina.

Matts Johansson är envis. Mötet med de syd­amerikanska kaffeodlarna, lokala bönder och mat­hantverkare som kämpar på i motvind samtidigt som det pratas allt högre om hållbar matproduktion, tyder på ett systemfel någonstans.

– Jag blev väldigt intresserad av systemfelet. Som att konsumenter vill ha ekologiska tomater, men struntar i att de är från Spanien. Bara 10–20 procent av våra grönsaker är svenska. Det är något som vi kommer att märka av så småningom när grönsakerna från Sydeuropa uteblir som en coronakonsekvens.

Självförsörjningsgraden på grönt är extremt låg. I sin livsmedelsstrategi tog riksdagen beslut om att öka den småskaliga matproduktionen. Det är dock en lång väg från dokument till verkligheten, från upphandlingsregler till att den lokala lammuppföda­ren, vars får går ute så att de inte behöver antibiotika, ska kunna klara av att försörja sig på det.

– När såg du en levande gris senast? Matts Johansson drar fingrarna genom det rödgråa skägget.

Karin Forsberg tänker att det är konstigt att hon som trebarnsmamma tog reda på så lite om maten de åt hemma, alltså innan hon träffade Matts.

– Jag tror vi har skygglappar och en enorm tilltro till Ica och staten. Vet du hur länge en svensk kalv får spendera med sin ko-mamma? Två timmar!

– ”Våra kor” får gå ett år på grönbete innan slakt, flikar Matts in. Det är en liten revolution som pågår hur vi ser på maten.

Hållbarhet i hur vi möts och äter får inte bli en stor blöt filt som slängs över människors liv. Vi måste börja i det lilla, menar Matts. Det är lätt att tappa sugen om man på djupet inte förstår vad man håller på med. Så kallad ”nudging” (knuffa personer mot mer hållbara beslut) tror både Matts och Karin är det bästa sättet att förändra beteenden.

En liten knuff för att öka förståelsen är Garveriets egna kurser i surdegsbakning, även för barn och unga.

Man behöver förstå varifrån mjölet kommer och att det sätt vi odlar vete hotar både graden av näring och framtiden för jorden som vår mat ska odlas i. Matts förklarar:

– Monokultur kräver tillförsel av konstgödsel och kväve samt besprutning. För 70 år sedan valde man spannmål som passade bäst för just sitt område. 20–40 bönder kom till byns kvarn med sin säd som hade olika genetiska underlag. Bonden lämnade kvar lite utsäde från sin sort. På så sätt fick vi resistenta sorter genom naturligt urval. Monokulturen gör oss däremot sårbara.

– Vi måste återgå till någon form av växeljordbruk. Kossan kan till och med bli vår klimaträddare efter­som hennes bökande i jorden är oerhört viktig för bakteriefloran och för att skapa gynnsam miljö för ekosystemet i jorden, grunden för allt liv. Har vi inte maskar blir jordlagret tunnare och tunnare. När det är nere på 12 centimeter finns ingen återvändo, säger Karin. Apelsinodlingar i USA, Spanien och Portugal har redan skapat så kallade saltjordar.

Det är inte bara när det gäller grönsaker som självförsörjningsgraden är låg. Av de 12 kilo fisk som vi svenskar äter per år är 6 procent odlad fisk från Sverige. 74 procent av volymen fisk vi äter importe­ras, till stor del från mer eller mindre ohållbart fiske.

I fiskodling på land där man kombinerar grön­saksodling i ett cirkulärt system, ger den odlade fisken näring åt grönsaker och avfall från grönsaker ger näring tillbaka till de växtätande fiskarna. Växternas rötter syresätter vattnet.

– Det vi gör här i Floda tillsammans med Pond Fish & Greens är gammal kunskap. Redan under vikingatiden lär vi ha odlat karp i kombination med grönsaker. Och landodlad fisk i kombination med risodlingar i Asien har man sysslat med länge, säger Matts.

Vinsterna är många, menar han. Haven måste få återhämta sig och vi vet att landodlad fisk inte inne­håller antibiotika eller andra gifter. Dessutom slip­per man transporter och kan tillaga fisken minut­färsk. Ålmalar av arten clarias, som odlas i stora tankar inne på Garveriet, lämpar sig väl för fiskodling på land eftersom de inte är rovfiskar.

– Man kan konstatera att hållbarhetsarbetet när det gäller mat knappt har börjat. Vi har fattat ATT vi måste göra annorlunda, men inte riktigt hur och vi har absolut inte börjat agera – ja, förutom de småsteg vi har gjort här i Floda, säger Karin.

– Alla har vi ett ansvar att ta till oss kunskap. Med Garveriet, både restaurangen och bageriet samt mötesverksamhet, vill vi vara en arena för kunskap och aha-upplevelser om hållbarhet.

Affärsmodellerna släpar ofta efter, konstate­rar Matts.

– Vi vill gärna ha ett öppet delande av kunskap om hur vi ska komma vidare med affärsmodellerna. I framtiden är målet att Garveriet allt mer ska kopplas till forskning och vara ett hållbarhetscentrum där nya lösningar på problem ska hittas och diskuteras.

Och efter att Matts Johansson under en längre tid smugit runt i fiskbutiker och kommit fram till att mycket av det som säljs inte är hållbart, slår han slag i saken och öppnar hållbar fiskaffär i Floda. Som sagt – en liten revolution pågår.

Artikeln publicerades i Magasin Göteborg 2020. Läs hela tidningen digitalt här. Magasin Göteborg ges ut av Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Business Region Göteborg. Temat för årets magasin är Hållbar tillväxt – för alla.

Text: Ulrica Segersten. Foto: Samuel Unéus.

Nu är inspelningen av jubileumslåten ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg” klar. Den är skriven av göteborgaren Katarina Hemlin och kommer att användas som ett soundtrack under firandet av Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Låten finns nu på Spotify.

Katarina Hemlin, som är uppvuxen på Guldheden i Göteborg och studerar musik till vardags, skrev låten om sitt Göteborg och skickade in bidraget till en låttävling som arrangerades av The Brewhouse Award i samarbete med Göteborg & Co.

– Med låten vill jag beskriva den känslan som jag har för Göteborg och försöker förmedla den genom en melodi. När jag går runt på stan känner jag väldigt starkt för många platser, det är många minnen och jag hoppas att flera kan känna igen sig i det, säger Katarina Hemlin.

Sedan tävlingen avgjordes har Katarina spelat in låten i några olika versioner; på Spotify finns den nu på svenska och på engelska.

– Roligt att vi äntligen får lyssna på Katarinas låt om sitt Göteborg. Den har redan tagit sin in i mångas hjärtan – det var många som deltog när låttävlingen avgjordes. Nu hoppas jag att den får ett eget liv och att många kan vara med och sjunga den under jubileumsåret, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum.

Svensk version Jubileumslåten

Engelsk version Jubileumslåten

Dokumentär om Jubileumslåten och Katarina Hemlin

För frågor gällande tävlingen och låten kontakta Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum, på 0707–800 097.

För tredje året i rad arrangeras BonnierHoops på Friskväderstorget i Biskopsgården. 16 juni till 15 augusti kommer barn och ungdomar ges möjlighet att aktivera sig med basket och läsning under hela sommaren. 
– Efter en vår med isolering och inställda evenemang är det viktigare än någonsin att barnen och ungdomarna kommer ut och rör på sig och kan mötas i meningsfulla aktiviteter under lovet, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör på Västra Hisingen.

BonnierHoops invigs den 16 juni och pågår hela sommarlovet vid Sjumilahallen i Biskopsgården. Bild: BonnierHoops

BonnierHoops handlar om att på ett roligt och inspirerande sätt främja läsning och det skrivna ordet med hjälp av basket och olika kulturaktiviteter. Samtidigt är det en trygg plats att vara på under sommaren där barn, unga och familjer kan göra roliga saker tillsammans. Statistik från polisen har också visat att brottsligheten i området gått ner drastiskt de senaste två somrar som BonnierHoops har arrangerats.

På grund av Covid-19 har osäkerheten varit stor om det skulle gå att genomföra BonnierHoops i år. Nu blir det möjligttack vare stort engagemang och stark lokal samverkan. För att säkerställa ett säkert genomförande utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer ansvariga på plats att räkna besökare, hjälpa till att hålla avstånd och desinficera material regelbundet. Det kommer att finnas tydlig information om riktlinjer samt handsprit för besökarna. Istället för pyssel-aktiviteter där man sitter nära varandra kommer det ordnas exempelvis tipsrundor och hinderbanor. Grillkvällarna är inställda och basketen kommer spelas med särskilda regler för att undvika närkamp.

Den 16 juni invigs streetbasketplanen i Biskopsgården som håller öppet under hela sommarlovet, kl.11–21 på vardagar och kl.15–21 på lördagar.

Läsarna har sagt sitt. Efter utgivningen av årets Magasin Göteborg, som distribuerades som bilaga till Dagen Industri den 13 maj, genomfördes nyligen en läsarundersökning som visar att magasinet har fått det högsta observationsvärdet någonsin under sin nio-åriga livshistoria, på 89%. Andelen som läst magasinet slog nytt rekord med 73% och den genomsnittliga lästiden har för första gången överskridit tio minuter.

”Hållbar tillväxt – för alla” är det genomgående temat för årets Magasin Göteborg. Hållbarhet är i fokus såväl i artiklar som handlar om näringsliv, ”Goda investeringar för klimat och småsparare” och ” Rätt frågor räddar liv” samt om besöksnäring, som i ”Konsten att odla fisk på land” och ”Prinsens favorit” där årets kock Martin Moses bjuder på en välläst intervju.

I webbundersökningen som genomfördes 15–16 maj intervjuades 300 av Dagens Industris läsare med en fördelning män och kvinnor på 66/34%, varav 25 % av de intervjuade var under 34 år. Med ett observationsvärde på 89% av läsarkretsen och 73% som läst hela eller delar av tidningen, har magasinet slagit alla tidigare års läsarundersökningar. En ännu högre andel, 81%, som läst tidningen är i åldersgruppen 35–54 år. Tidningen har skapat lång lästid i sin kommunikation med läsaren. I genomsnitt ligger den på 10 minuter och 4 sekunder och har därmed för första gången passerat gränsen på 10 minuter.

När det gäller att betygsätta innehållet i tidningen ger 65 % av läsarna magasinet ett helhetsbetyg på 7–10 på en 10-gradig skala. 99 % av läsarna anser att tidningen är intressant och tar upp angelägna ämnen. Läsarundersökningens siffror är, jämfört med andra liknande bilagor, betydligt högre än standardvärdena.

Magasin Göteborg produceras i samarbete med Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Business Region Göteborg. Läs Magasin Göteborg digitalt här och kommentera gärna med #magasinGBG

Upplev ditt Göteborg ska locka fler att upptäcka destinationen i sommar. Göteborg & Co har startat kampanjen som bygger på göteborgarnas egna tips på upplevelser hemmavid. – Vi vill visa upp bredden av allt som finns i vår region, och det vet ingen bättre än dem som lever här. Samtidigt som vi uppmanar att följa myndigheternas rekommendationer och undvika trängsel, säger Andrea Jovell chef för marknad & kommunikation på Göteborg & Co.

Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co

Sommar i Göteborg brukar betyda massor av besökare från Sverige och resten av världen. Fullbelagda hotell och många människor som kommer hit för att besöka Liseberg eller något av de stora evenemangen.

I en stor undersökning som Göteborg & Co genomförde i maj så kommer majoriteten av göteborgare och boende i närområdet att tillbringa semestern hemmavid. Sedan dess har restriktionerna för inrikes resor ändrats vilket gör det möjligt för besökare från övriga landet, och från andra länder också så småningom, att besöka Göteborg.

Upplev ditt Göteborg är årets sommarkampanj för destinationen där göteborgarnas egna tips spelar en huvudroll. Med hashtaggen #upplevdittgoteborg kan alla dela med sig av sina bästa upplevelser på instagram. På goteborg.com/upplevdittgoteborg samlar vi de bästa tipsen.

– Det finns fina boenden, restauranger och kaféer som anpassat sina verksamheter till den rådande situationen. Genom att visa upp en bredd av upplevelser vill vi sprida ut besökarna på fler platser för att motverka trängsel som kan uppstå när tillgängligheten är begränsad, säger Andrea Jovell.

Läs mer om sommarkampanjen här.

Göteborg & Co fortsätter att bjuda på gratiskonserter online, denna gång tillsammans med Göteborgs-Posten och Liseberg. Sedan tidigare är fyra gratiskonserter från Pustervik presenterade, och planen är att fler spelningar kommer att släppas. Nu står det klart att Smith&Thell och Linnea Henriksson spelar på Liseberg i sommar.

Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Konserten med Smith&Thell kommer visas på gp.se den 3 juli kl 19:00 och Linnea Henriksson den 10 juli kl.19:00. Konserterna är helt gratis och det kommer att gå att swisha en valfri summa som går direkt till artisterna.

– Det är väldigt roligt att kunna presentera ytterligare två spelningar, denna gång från Liseberg. Behovet av musik och konserter upplever vi just nu är stort, säger Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co.

Sedan tidigare är konserter med Jonathan Johansson, Sarah Klang, Parham/Bonjou och Sabina Ddumba från Pustervik klara. Ikväll, den 5 juni klockan 19, är det dags för den första konserten inom samarbetet, då med Jonathan Johansson.

För att ta del av konserterna behöver du inte ha ett inlogg på gp.se.

Konsertdatum:

  • Jonathan Johansson, 5 juni.
  • Sarah Klang, 12 juni
  • Parham/Bonjou, 18 juni
  • Sabina Ddumba, 26 juni
  • Smith&Thell, 3 juli
  • Linnea Henriksson, 10 juli 

Majoriteten av göteborgare och boende i närregionen väljer att stanna hemma i sommar. Det visar en undersökning av invånarnas semesterplaner som Göteborg & Co har gjort. Samtidigt har över 100 av besöksnäringens aktörer intervjuats om läget inför sommaren.

Foto: Frida Winter/Göteborg & Co

– Göteborg är traditionellt en stark sommardestination där de stora evenemangen och Liseberg har enorm betydelse. I år kommer vi få se nya rese- och turismmönster i krisens spår som vi tillsammans med besöksnäringen behöver förbereda oss för, säger Peter Grönberg vd på Göteborg & Co.

För att bättre förstå hur Coronakrisen påverkar Göteborgs besöksnäring så bestämde Göteborg & Co att göra en kartläggning dels av hur privatpersoners semesterplaner ser ut och dels hur näringen ser på sommaren och den närmsta framtiden.

Undersökningen gjordes i mitten av maj som en enkät till drygt 1 000 personer där hälften bor i Göteborg och närområdet och hälften på maximalt 15 mils avstånd. De har fått svara på frågor om sin semester och hur förutsättningarna under coronakrisen har påverkat planeringen.

Nästan två tredjedelar svarar att krisen har påverkat var de kommer att tillbringa sin sommarledighet och en majoritet kommer tillbringa semestern på hemorten, på landsbygden eller vid kusten. Resultatet stämmer väl med liknande undersökningar som gjorts på Sverigenivå nyligen.

På frågan om de kommer att tillbringa mer eller mindre tid i Göteborg jämfört med tidigare år så svarade 52 procent av göteborgarna att de kommer tillbringa mer tid medan 41 procent av dem utanför närområdet svarade mindre tid. De flesta svarade också att de kommer prioritera aktiviteter i naturen eller hemmavid och undvika platser med många människor.

Samtidigt har djupintervjuer gjorts med 107 företag och organisationer i Göteborgsregionen inom hotell, handel, restauranger och attraktioner. Där har den pågående krisen haft stora ekonomiska konsekvenser. Enligt Besöksnäringskollen så hade omsättningen för besöksnäringen minskat med cirka 80 procent och hotellbeläggningen lika mycket vid slutet av maj.

– Företagen är i ett mycket svårt läge och sommaren är den period när många i besöksnäringen har intäkter som ska räcka resten av året. Man försöker ställa om och det finns flera exempel på innovativa lösningar i en väldigt besvärlig situation, säger Peter Grönberg.

Rapporter från båda undersökningarna finns här.

Fakta: Undersökningen av göteborgarnas sommarplaner gjordes under vecka 19 och 20 som en webbenkät med totalt 1 013 deltagare. Undersökningen hade två målgrupper, dels göteborgare (504 personer) och dels boende i Göteborgs närområde och max 15 mil från Göteborg (509 personer). Deltagare var ett representativt urval av vuxna personer i ålder 16 – 70 år och med en jämn fördelning på kön. För perioden då undersökningen genomfördes var Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer bland annat: Folksamlingar om fler än 50 personer är ej tillåtet. Endast resa 1–2 timmar från hemmet är rekommenderat.

Det blir inget Göteborgs Kulturkalas i år. Förberedelserna har pågått sedan i höstas men under rådande pandemi så kommer Kulturkalaset liksom många andra festivaler att ställas in. Istället planeras en kulturhelg i december under Julstaden Göteborg.

Foto: Daniel Castro/Göteborg & Co.

– Det är naturligtvis ett väldigt tråkigt beslut att behöva ta. Vi har jobbat in i det sista med att försöka genomföra Kulturkalaset. Men som situationen ser ut så finns inga andra alternativ än att ställa in, säger Magnus Hallberg evenemangschef på Göteborg & Co.

Göteborgs Kulturkalas skulle ha hållits den 11 – 16 augusti. In i det längsta har arbetet pågått med programmet för att avvakta om det kunde ha blivit möjligt att genomföra.

– Kulturkalaset är viktigt för många göteborgare och många kulturarbetare. Vi kommer planera för att bjuda in göteborgarna till en kulturhelg den 4–6 december i samband med Julstaden. Förutsatt att det är möjligt att genomföra då, säger Tasso Stafilidis verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Kulturkalaset. 2021 blir ett stort evenemangsår med flera konserter på Ullevi som flyttats fram från i år, och dessutom Göteborgs 400-årsjubileum som invigs på nyårsafton och fortsätter under hela året.