Nyheter

Efter att ha bott och arbetat en längre tid i Tyskland och Nya Zeeland, är Ulrika Scoliège tillbaka på Göteborg & Co Möten sedan i november. Hon kommer att arbeta med att attrahera fler vetenskapliga möten till Göteborg.

Ulrika Scoliège – nygammalt ansikte på Göteborg & Co Möten. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co.

– Det är fantastiskt roligt att ha fått möjligheten att komma tillbaka till min gamla arbetsplats och att se så många kända ansikten, men också många nya. Under den tid jag varit borta upplever jag att medvetenheten internationellt om Göteborg som mötesstad har ökat och att branschen har blivit mer professionell. Bland annat upphandlar de internationella organisationerna i ännu högre utsträckning än tidigare, en s.k. Core PCO, en kongressarrangör som arrangerar organisationens möten i ett antal år. Ett hårt arbete har bedrivits med att skapa relationer med de arrangörerna och att synliggöra destinationen för dem. Det gör att vi nu har möjlighet att lägga ett ännu större fokus på att försöka få stora internationella möten till Göteborg. När en beslutsfattare väl får upp ögonen för vår stad, med mötesanläggningar mitt i stan och gångavstånd till nästan allt, så inser de ofta fördelarna med att förlägga sitt möte här.

– Mycket har hänt under åren jag varit borta. Dock är det fortfarande så att utan en stark lokal förankring i form av lokala briljanta forskare, en industri i framkant och politiker som ser värdet av möten, så hade vårt arbete inte varit möjligt. Det jag tycker är allra roligast i det här jobbet är den samverkan som präglar arbetet, och att tillsammans med lokala mötesambassadörer och den lokala mötesindustrin få lov att verka i en internationell miljö.

Sedan Ulrika senast jobbade på Göteborg & Co har hon arbetat med internationalisering av utbildning, både på nationell och lokal nivå.

Kontakta Ulrika

Ivica Crnkovic är mötesambassadören som tog konferensen International Conference on Software Engineering 2018 till Göteborg, en av världens mest framstående konferenser inom sin genre.

Avslutningsceremoni ICSE-konferensen. Foto: Håkan Ivarsson

Ivica Crnkovic är professor i software engineering både vid Chalmers i Göteborg och vid Mälardalens Universitet i Västerås. Han är även gästprofessor vid University of Osijek i Kroatien. Ivica har mycket på sitt CV, han står bland annat bakom mer än 200 publiceringar inom software engineering.

Fantastiskt stöd i Göteborg var avgörande

Resan mot, vad som skulle bli, den mest framgångsrika konferensen i International Conference on Software Engineerings (ICSE) historia började för ungefär fyra år sedan. Ivica hade bestämt sig för att ansöka om att få bli organisatör när han i samma veva flyttade till Göteborg och började jobba på Chalmers. Han tog kontakt med Svenska Mässan för att se vad det fanns för förutsättningar i form av konferenslokaler, där träffade han också Anna Hylander från Göteborg & Co Möten och sedan rullade det igång.

– Jag visste inte så mycket om Göteborg då, men jag ville vara värd för konferensen och visste att jag ville den skulle gå i Sverige, antingen i Stockholm eller Göteborg. Jag var på väg att flytta till Göteborg då och när jag träffade Svenska Mässan och Göteborg & Co förstod jag att det fanns ett fantastiskt stöd att få i Göteborg. Och då visste jag direkt – det är Göteborg som gäller för ICSE och ingenting annat, säger Ivica.

Diskussionerna kring var ICSE 2018 skulle hållas började redan 2013, då konferensen roterar mellan olika delar av världen. Vissa år går konferensen i USA, andra år i Europa eller övriga världen och så vidare och 2018 var det dags för en stad i Europa. Vem som får lov att organisera konferensen väljs på en styrelsekonferens fyra år innan det är dags. Då ska kandidaterna berätta varför just de ska få organisera ICSE.

– Förutom jag fanns det kandidater från Madrid, Paris och Dublin. Mitt argument för att konferensen skulle hållas i Sverige var att Skandinavien, i synnerhet Sverige, har en väldigt stark industri inom software engineering, med mjukvaruföretag och företag som utvecklat högteknologiska produkter med mycket mjukvara, som till exempel fordonsindustri eller telekommunikation. I Skandinavien och synnerhet i Sverige, finns det många duktiga forskare inom området och det finns ett fantastiskt bra samarbete mellan akademien och industrin som inte är så vanlig.

Trots hård konkurrens blev det Ivica som valdes till organisatör. Nu fick han välja en plats för konferensen och presentera ett förslag.

– Tillsammans med Göteborg & Co jobbade jag fram en presentation och en budget som presenterades för styrelsen. Det är mycket som ska vara attraktivt. Det behöver vara tillgängligt, finnas tillräckligt med hotell och så får det inte kosta för mycket. En förutsättning är också att det finns starka forskare och forskargrupper i regionen och det är positivt om det finns en koppling till industrin. Göteborg har allt det här och styrelsen godkände förslaget.

Att få organisera ICSE är väldigt prestigefullt, de som får göra det är de bästa av de bästa, berättar Ivica. Han jämför det med städer som vill arrangera OS eller VM och menar att det är en väldigt viktig händelse inom området.

2018 när ICSE hölls i Göteborg var året då konferensen fyllde 40 år och även året då området software engineering fyllde 50 år. En stor del av konferensen var dedikerad till 50-årsjubileet.

Diplomutdelning till organistörerna från de 40 ICSE-konferenserna. Foto: Håkan Ivarsson.

– Vi hade extraordinära gäster, till exempel Margaret Hamilton, som införde begreppet Software Engineering när hon utvecklade programvara på NASA inför Apollos landning på månen. Hon är dessutom en lego-figur ”berömda kvinnor i rymden”. Det var en fantastisk upplevelse att få lyssna på henne, hon blev som en rock-star för de unga forskarna.

Ett rekordår med nöjda delegater

2018 blev också året då konferensen slog rekord och blev den mest framgångsrika upplagan hittills. Totalt besökte runt 1 800 personer från hela världen konferensen och reaktionerna har varit mycket positiva.

– Många tyckte att Sverige är ett fantastiskt land. Konferensen fick också väldigt höga betyg vad gäller organisation och att allting fungerade så bra här. Många sa att de ville komma tillbaka till Göteborg. Det häftiga är att många åker tillbaka till sina toppuniversitet och föreläser för kanske 1 000 studenter och så säger de ”när jag var i Göteborg…”.

Ivica har själv varit på alla ICSE konferenser ända sedan 1999 och har hunnit se och uppleva många konferensanläggningar och städer. Han tycker att Göteborg står sig bra som värd för en stor konferens i den hårda konkurrensen.

”…det är den absolut bästa konferensen jag har varit på i mitt liv…”

– Absolut, Göteborg har mycket som är positivt. Det finns en väldigt bra anläggning för stora konferenser, och den ligger centralt. Och som ordförande för IEEE för computer science sa ”det är den absolut bästa konferensen jag har varit på i mitt liv”. IEEE är det största internationella förbundet av ingenjörer och forskare, som var en av två huvudsponsorer till konferensen.

Med facit i hand några månader efter att konferensen hölls kan Ivica konstatera att ICSE i Göteborg är den hittills mest framgångsrika upplagan av konferensen.

– Enligt den undersökning som gjordes under kongressen, så var hela 96 procent av delegaterna totalt sett nöjda eller mycket nöjda. Lika många, 96 procent svarade också att de var nöjda med helhetsintrycket av Göteborg som destination. Och 91 procent kommer gärna tillbaka till en ny konferens. Det var väldigt få som gnällde och då handlade det mest om att det inte fanns läsk och liknande. Men det allra flesta har varit mycket positiva, också på sociala medier har det varit positivt.

Utmaningar som lönar sig

Under förberedelserna inför ICSE 2018 har Ivica och hans kollegor ändå stött på en hel del utmaningar, det krävs mycket jobb för att planera en så stor konferens.

– Vi ställdes inför olika typer av utmaningar. En typ var att få en forskningsmässigt attraktiv och bra konferens, och att få hit de bästa forskarna som kan presentera sin forskning. Som ovan vid att organisera så pass stor konferens var det också en utmaning att få allt att fungera bra. Sverige har ett högt anseende när det kommer till teknik, och inresande delegater förväntar sig att allt skall fungera utan problem. Många delegater har ett par datorer med sig och det är viktigt att till exempel WiFi med hög prestanda fungerar. Vi organiserade cirka 50 parallella händelser under en vecka, en reception och en bankett för 1 100 personer. När du är på konferens, visst minns du presentationerna, men du minns också allt runtomkring.

Bankett Eriksbergshallen. Foto Håkan Ivarsson.

Trots utmaningarna rekommenderar Ivica andra att göra samma resa.

– Det gör jag förstås. För några dagar sedan kom det en yngre kollega och frågade kring en annan konferens. Jag sa att du måste se det som att du gör något för communityt och du knyter kontakter. Det är otroligt mycket jobb då man gör det utanför sitt ordinarie uppdrag, det du gör är att bara sova och jobba under flera månader. Men det är en stor belöning att göra det, så det är värt det och jag tror det lönar sig.

Det är många som tjänar på att det kommer stora kongresser till Göteborg. När ICSE hölls i Göteborg medförde det fördelar för Chalmers i stort, men också för studenterna.

– För Chalmers är det att toppforskare kommer hit och ser att verksamheten finns, att Chalmers finns och att många får upp ögonen för oss. Det ger Chalmers, men också Göteborg som stad en kvalitetsstämpel. Vi ser en nytta när vi rekryterar unga, men redan väldigt kända forskare, som vill hit exempelvis från USA. Det ligger också ett värde i att många ser att vi har ett gott samarbete med industrin. Och för våra studenter var det ett värde i att få träffa framstående forskare inom området de studerar. Det ger dem möjlighet att bygga upp sina nätverk, vilket är väldigt viktigt inom området.

Nu har Ivica precis skrivit färdigt rapporten och stängt alla konton för Göteborgskonferensen.

– Just nu håller vi på att avsluta allt efter kongressen, förra veckan presenterade jag vår rapport i USA. Så nu är ICSE 2018 avslutat kan vi säga. Nästa år, 2019 hålls ICSE i Montreal och jag har redan fått frågor från organisatören där. Jag fungerar gärna som bollplank och ger råd, det är ju så konferenser blir bättre och bättre. För mig är annars det stora just nu att jag har fått godkänt på ett förslag om en satsning på Chalmers inom AI. Det handlar om ett stort initiativ som sträcker sig över 10 år. Ett AI-centrum skall byggas upp, för att få in forskare och för samarbete med industrin.

Sedan intervjun har Ivica även mottagit diplom av Kommunfullmäktiges ordförande Åse-Lill Törnqvist för sina betydande insatser för mötesstaden Göteborg. Varje år uppmärksammar Göteborg personer som varit extra betydelsefulla för staden och bidragit till utvecklingen av Göteborg. Läs mer om diplomutdelningen här. goteborgco.se/2018/12/motesambassadorer-uppmarksammas-av-goteborg

 

 

 

Årets Göteborgare är Beatrice Fihn. På tisdagen kom hon till Göteborg och tog emot utmärkelsen på scenen i Nordstan.
– Jag blev jätterörd och stolt både av att få den här utnämningen och av ceremonin i dag, säger Beatrice.

Beatrice Fihn är Årets Göteborgare 2018. Foto: Stefan Gadd/Göteborg & Co.

Beatrice har blivit en internationell förebild i kampen för en kärnvapenfri värld. Hon är generalsekreterare för kampanjen ICAN som belönats med Nobels Fredspris 2017. Sedan dess har hon fått stor uppmärksamhet för organisationens arbete och är efterfrågad som föreläsare runt hela världen. Men att komma hem betyder ändå nåt särskilt.

– Det är något speciellt med sin hemstad. Det är ju den plats som gjort en till den man är i dag. Jag är uppvuxen i Angered och har sett hur krig och konflikt har gjort att människor måste fly och vilka konsekvenser det fått. Det väckte mitt intresse för politik och stora frågor.

Beatrice kom till Nordstan direkt från Nobelfestligheterna i Stockholm. För ett år sedan var det hon som fick ta emot Fredspriset i Oslo.

– Men det var ICAN som fick fredspriset. Den här utmärkelsen som Årets Göteborgare är bara min egen, säger hon.

Beatrice berättade om sitt arbete i ett av årets mest uppmärksammade sommarprogram i Sveriges Radio. Årets Göteborgare utses av en jury som består av representanter från Göteborg & Co, GT och Sveriges Radio P4 Göteborg. Juryns motivering lyder:

Redan hemma i Angered föddes det samhällsengagemang som gjort Beatrice Fihn till en internationell maktfaktor. Med obändig energi kämpar hon för en tryggare värld. Nobels fredspris till kampanjen ICAN gör kärnvapenmakter nervösa och får många att höja rösten för att befria mänskligheten från det undergångshot vi levt under i mer än 70 år. Beatrice Fihn är en värdig Årets Göteborgare 2018.

Årets Göteborgare skall:

  • ha gjort något gott, positivt som betytt mycket för många.
  • vara en innerlig, godhjärtad och uppmärksammad person.
  • vara född i Göteborg – eller någon annanstans.
  • vara en god ambassadör för Göteborg

Läs mer på GT och P4 Göteborg!

Tidigare Årets Göteborgare: Leif ”Loket” Olsson (1993), Thomas Ravelli (1994), Tomas von Brömssen (1995), Maria Lundkvist (1996), Jan Eliasson (1997), Viveca Lärn (1998), Jasenko Selimovic (1999), Mikael Ljungberg (2000), Håkan Hellström (2001), Eva Bergman (2002), Conny Evensson (2003), Yannick Tregaro och Christian Ohlsson (2004), Lotta Engberg (2005), Ingvar Oldsberg (2006), Håkan Mild (2007), Thomas Johansson (2008), Nigar Ibrahim (2009), Gustavo Dudamel (2010), Mia Skäringer (2011), Leif Mannerström (2012), Lasse Kronér (2013), Laleh Pourkarim (2014), Miriam Bryant (2015), Pia Sundhage (2016), Ruben Östlund (2017)

Svenska Karateförbundet har blivit valda av Europeiska Karateförbundet, EKF, att arrangera Senior-EM i karate 2021. Mästerskapet kommer äga rum i Scandinavium, Göteborg 12-16 maj 2021.

– Vi är otroligt stolta över att ett mästerskap i karate på så hög tävlingsnivå kommer till Göteborg. Karate är en sport med ett livslångt utövande och det är fantastiskt att EM 2021 i Göteborg kommer omfatta alla: dam, herr och para. Vi är också glada över att arrangörerna vill ta ut evenemanget på stan genom olika aktiviteter vilket möjliggör att fler kan ta del av mästerskapet, säger Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co.

Cirka 1500 individer i olika tävlingsdelegationer, plus medföljande, väntas komma från samtliga 53 länder som ingår i EKF, något som därmed kommer locka en stor mängd besökare till Göteborg. Även en stor internationell kongress kommer äga rum under evenemangsveckan.

– Det är mycket glädjande att EKF har fattat beslut om att Sverige ska arrangera EM i Karate 2021. Det kommer vara 38 år sedan ett EM sist var i Sverige, när det även då gick i Göteborg. Vi ser fram emot att få arrangera ett riktigt bra evenemang och chansen att få lyfta svensk karate, både nationellt och internationellt, säger Urban Andersson, ordförande på Svenska Karateförbundet. Det känns extra roligt att Göteborg då också fyller 400 år och att vårt evenemang blir en del av firandet. Vi har nu också chans att presentera Sverige i sin helhet, inte bara som en kompetent organisatör, utan också oss som ett värdland med goda värderingar inom bl.a. demokrati, hållbarhet och jämlikhet som vi förhoppningsvis får chans att förmedla.

Mästerskapet omfattar två grenar – Kumite (fighting) och Kata (teknisk form) samt Parakarate för tävlande med funktionsnedsättning, med klasser i kata för rullstolsburna, utövare med intellektuell funktionsnedsättning eller nedsatt syn.

Svenska Karateförbundet arrangerar evenemanget i samarbete med Göteborg & Co och Got Event.

I samarbete med EKF kommer nu formerna för tävlingarna att sättas och det slutgiltiga avtalet att skrivas under.

Under två dagar i november och december hölls marknadsdagar om Indien, Danmark och Norge för besöksnäringen i Göteborgsregionen.

Sabarinath Venugopalan berättar om Indien. Foto: Maria Kopp/Göteborg & Co.

Det var många som var nyfikna på, den för Göteborg, nya marknaden Indien när Göteborg & Co och Visit Sweden bjöd in till marknadsdag på Scandic Rubinen i Göteborg.

– Vi har en del indiska gäster redan och ska förmedla kunskapen från idag till våra medarbetare. Jag tycker det var jättebra talare och föreläsare! Vi har varit på andra marknadsdagar tidigare och tycker alltid att de är väldigt bra, säger Terese Wibeck hotelldirektör på Spar Hotel.

Under marknadsdagen om Indien berättade två av talarna, Ruth Dolla från Visit Sweden och Sabarinath Venugopalan från IBM och Bharat Vikings, om den indiska resenären och den indiska kulturen.

– Det är bra med ett sådant här seminarium för att förstå hur vi kan hantera olikheterna mellan den svenska och indiska resenären. Det gäller att förstå Indien bättre och för indierna att förstå att Sverige inte ligger så långt bort som många tror, säger Ruth Dolla från Visit Sweden.

När Göteborg & Co tillsammans med Visit Sweden och Turistrådet Västsverige bjöd in till marknadsdag om Norge och Danmark deltog över 100 personer från besöksnäringen i Västsverige. Att Norge är Västsveriges största marknad gör den extra viktig för besöksnäringen, och även Danmark är intressant som den femte största marknaden.

– Ny kunskap om våra viktiga norska och danska gäster är alltid intressant. Att lära sig mer om målgruppen, hur de tänker och vad man kan lyfta i marknadsföringen kan ge fler affärer, säger Eva Lehmann, pressansvarig på Göteborg & Co för Norge, Danmark och USA.

Vad kan man göra på en lekplats som är extra rolig att vara på när det regnar? Den 8 december invigdes stadens egna regnlekplats i Renströmsparken med tal, sång, lek, dans, bus och ljus. 

Illustration: 02 landskap.

Lekplatsen är en del av Rain Gothenburg – en jubileumssatsning för att rusta staden inför kommande skyfall och översvämningar, men också för att ta tillvara på regnets möjlighet till att ge unika upplevelser.

Under sommaren och hösten 2017 kunde barn och vuxna hjälpa till med idéer till utformandet av en lekplats som blir extra rolig och lockande att vara på – varje gång det regnar. På plats i jubileumspaviljongen på Göteborgs kulturkalas och på 400-årsjubileets Facebook-sida kom det in mängder med kreativa och smarta förslag till park- och naturförvaltningen. Det som önskades var en lekplats för regn under alla säsonger, med tak och sittplatser och med saker som blir extra roliga när det regnar.

Som en tidig julklapp blir önskningarna nu förverkligade i regnlekplatsen, som har gestaltats av 02landskap tillsammans med konstnärerna Thomas Nordström och Annika Oskarsson.

Klättra på ”spön i backen”
Inspirationen till gestaltningen är hämtad från vattnets olika former och platsens förutsättningar vid Näckrosdammen i Renströmsparken. Det har till exempel resulterat i vattenpussar att hoppa i, lekredskapet ”spön i backen” att klättra på och tak formade som löv som fungerar som skydd mot regn såväl som sol.

– Det unika med regnlekplatsen är att det uppstår nya möjligheter till lek när det regnar men den är givetvis utformad för att locka barn såväl som vuxna från hela staden till lek och rörelse i alla väder, säger projektledare Emma Johansson, park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad.

Det kommer även finnas mer traditionella lekredskap på lekplatsen, som rutschkana, gungor, sandlåda, trampolin, med mera.

 

Utvecklingen av Göteborg som mötesstad går framåt. Mycket tack vare engagerade personer inom forskning och akademi. Via internationella nätverk förstärks Göteborg ytterligare som mötesstad. För tredje året i rad delades stadens diplom ut till personer för betydande insatser i mötesstaden.

På bilden från vänster: Karl-Gunnar Olsson (Chalmers tekniska högskola), Ivica Crnkovic (Chalmers tekniska högskola), Gordana Dodig Crnkovic (Chalmers tekniska högskola), Håkan Andersson (AB Kontrollmetod), Åse-Lill Törnqvist (Kommunfullmäktiges Ordförande, Göteborgs Stad), Thomas Sterner (Göteborgs universitet), John Bratel (Svenska Tandläkare-Sällskapet) och Peter Naredi (Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin).
Foto: Marie Ullnert

I syfte att från stadens sida uppmärksamma och tacka personer som varit extra betydelsefulla för Göteborg som mötesstad bjöd Göteborg & Co Möten i slutet av november in till en högtidlig ceremoni på Chalmersska huset. Dessa nyckelpersoner, verksamma inom bland annat medicin, odontologi, programvaruutveckling, miljöekonomi, arkitektur och oförstörande provning, fungerar som ambassadörer för staden och har, genom sin expertis och renommé, en avgörande roll i att Göteborg får stå värd för möten.

För tredje året i rad delades stadens diplom ut för betydande insatser i mötesstaden. I år deltog åtta diplommottagare i närvaro av Kommunfullmäktiges ordförande och representanter för akademins ledningar.

Unga människor, oavsett förutsättningar, fick arbete. Resultatet av mässan Skarpt Läge, visar att 76 av de 143 arbeten som genererades, fortfarande har kvar sina jobb. Och ytterligare 32 personer lämnade branschmässan ”At your service” med ett jobb i handen.

Foto: Fredrik Karlsson/Skarpt Läge

– Genom hårt arbete och bra samarbeten har Skapt Läge genererat och matchat ett stort antal arbetstillfällen för unga vuxna, både i höst och tidigare år. Skapt Läge är inkluderande kompetensförsörjning när den är som bäst, säger Christian Westerberg, Projektledare på Göteborg & Co för Näringslivsgruppen.

Föreningen Skarpt Läge arrangerade ”Jobbmässan Skarpt Läge” i februari och branschmässan ”At your service” i september och båda gav utdelning. Målgruppen, unga i åldrarna 18–30 år, fick möjligheten att träffa stora aktörer som Liseberg, Gothia Towers och Mac Donalds, för att nämna några. Hela 44 procent har idag kvar sina jobb som genererades i februari och 32 personer, fick jobb under den endast 3 timmar långa branschmässan.

Föreningen ser ljust på framtiden där fokus ligger på att unga ska få jobb, oavsett förutsättning. Deras funktion är att agera som en bro mellan organisationer och unga, öka ungas kontaktnät och samverka för att guida unga vuxna att hitta rätt sysselsättning. För att läsa mer: http://www.skarptlage.net/

Mässorna bygger på ett samarbete mellan Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, Team Göteborg, Radisson Blu Scandinavia, Arbetsförmedlingen, Visita och Föreningen Skarpt Läge. Trots det otroliga resultatet är detta bara början. Förhoppningen är att Skarpt Läge inte bara ska vara Göteborgs bästa jobbmässa för unga. Det ska bli Sveriges bästa plattform för individer att komma in på arbetsmarknaden.

 

Den 29 november är det dags för Julstadens årliga invigning på Götaplatsen. I år kommer det nya ljusspelet med Pettson och Findus att invigas, det kommer bli fackeltåg med Göteborgs Lucia, utdelning av Vardagshjältepriset med mera.

Invigningen av Julstaden 2017. Foto: Elias Assar/Göteborg & Co.

En av årets nyheter är ljusspelet med Pettson och Findus som projiceras på Konstmuseets fasad. Den är interaktiv och gör det möjligt för oss alla att hjälpa Pettson och Findus att fira jul.

– Findus vill prova allt som får bilderna att ändras. Pettson undrar hur det fungerar rent tekniskt. Han har ju inte ens TV. När han ser alla människorna på invigningen tar han av sig hatten så att han inte blir igenkänd, säger Sven Nordqvist som har skrivit och illustrerat Pettson och Findus.

Fackeltåget avgår från Gustaf Adolfs Torg klockan 17.00. Det är bland annat Göteborgs Lucia, alltså Hvitfeldskas musikklasser, som går med i fackeltåget. Väl framme på Götaplatsen börjar själva invigningen av Julstaden klockan 17.30.   

– Det är så roligt att vi nu startar den 15:e upplagan av Julstaden. Vi hoppas att alla som tar del av våra ljusa mötesplatser kommer att känna en känsla av samhörighet och gemenskap, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Julstaden.

Några tips att upptäcka Julstaden 2018

På grund av publikens användande av egna fyrverkerier och knallskott i samband med nyårsfirandet kommer Göteborg & Co inte att arrangera någon nedräkning på nyårsafton på Götaplatsen vid tolvslaget. Vi hänvisar i stället till GP:s nyårsfyrverkerier klockan 17.00 på nyårsafton och till andra arrangemang i staden som är samlande här! 

Det här är julstaden

Julstaden Göteborg genomförs i år för 15:e året i rad. Det är en medveten och långsiktig satsning på att skapa och forma nya, vackra upplevelser i stadsmiljö, genom ljus och färg. Ett brett utbud, med allt från ljusinstallationer till julmarknader, konserter, julklappsshopping och Jul på Liseberg lockar både göteborgare och tillresta besökare under november och december månad.

Julstaden Göteborg genomförs av Göteborg & Co och är ett samarbete mellan staden, fastighetsägare och näringsidkare. Huvudpartner är Higab. Övriga partners är; Akademiska hus, 2021 Göteborg 400 år, Göteborg Energi, Vasakronan, Göteborgs Köpmannaförbund, Wallenstam och Metro.

 

Under Julstaden i Göteborg kommer hela Göteborgs Konstmuseums fasad att prydas av ett ljusspel med Pettson & Findus. De populära karaktärerna kommer att fira jul tillsammans med besökaren som har möjligheten att interagera i deras julfirande.

Skiss på hur ljussättningen kommer att se ut. Illustration: White Arkitekter.

– Jag är glad och smickrad över att ni vill ha mina figurer i jätteformat på en såhär betydande plats under ett såhär stort evenemang. Findus jublar och Pettson verkar mest generad, säger Sven Nordqvist som har skrivit och illustrerat Pettson & Findus.

Den 29 november, i samband med invigningen av Julstaden, kommer Konstmuseets fasad att lysas upp av scener ur boken Pettson får julbesök, i en så kallad ”light up painting”. Karaktärerna kommer att kunna röra på sig besökarna kommer att kunna vara med och ändra på motiven och föra julhistorien framåt.

– Genom gestaltningen på Konstmuseets fasad skapas en mötesplats där alla är välkomna att hjälpa Pettson & Findus att fira jul genom att röra på redskapen exempelvis; hoppa på en platta och trycka på en knapp som står uppställda på Götaplatsen. Allt i en förhoppning att skapa glädje och delaktighet under en mörk och kall tid på året, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig på Göteborg & co för Julstaden.

Julstaden genomförs av Göteborg & Co och är ett samarbete mellan staden, fastighetsägare och näringsidkare. Ljusspelet med Pettson & Findus är en av Julstadens tre huvudgestaltningar i år och gestaltningsansvariga är White arkitekter som även har skapat gestaltningarna på Gustaf Adolfs Torg och i Bältespännarparken.

– I år har vi varit med och utvecklat tre interaktiva mötesplatser där målet har varit att skapa en känsla av samhörighet och gemenskap. Vi är glada över att ha kunnat bidra till årets Julstad och hoppas att alla ska känna sig välkomna, säger Christina Vildinge, designstrateg på White.

På Gustaf Adolfs Torg kommer fasaderna att vara belysta, det går även att ta ett julfoto i ett fotobås på torget, och fotot projiceras stort på en av fasaderna. I Bältesspännarparken kommer det finnas en konstgjord lägereld där du kan sätta dig på en av de uppvärmda sittplatserna och lyssna på julberättelser från förr som äldre från olika stadsdelar har delat med sig av.

Julstaden invigs den 29 november och håller på till den 6 januari.

Julstadens gestaltningar är igång dagligen kl. 07:00- 08:30, 16:00 – 24:00
Fotobåset på Gustaf Adolfs Torg är igång dagligen kl. 17:00 – 24:00

Göteborgs Kulturkalas är redan årets Hållbara event för sitt arbete med Engångsfritt Kulturkalas. Nu är Engångsfritt Kulturkalas också en av finalisterna till årets återvinningsgala i kategorin Årets förebyggare.

Foto: Studiografen/Göteborg & Co.

Engångsfritt Kulturkalas är en av tre finalister i kategorin Årets förebyggare, tillsammans med Ikea Food Service och Stockholmsmarknader. Den 31 januari 2019 vet vi vem som vinner när priset delas ut på Återvinningsgalan som hålls på Berns i Stockholm.

Satsningen ”Engångsfritt Kulturkalas” görs tillsammans med Göteborgs Stad och förvaltningen Kretslopp och vatten med syftet att Göteborgs Kulturkalas ska fungera som ett pilotprojekt där olika metoder testas för att på sikt permanentas och fungera som ett gott exempel för andra evenemang. Under Kulturkalaset 2018 kunde omkring 6 500 tallrikar och bestick, samt tusentals glas i engångsmaterial kunde undvikas.

Göteborg placerar sig i topp för tredje året i rad som bästa stad på hållbarhet. Det visar Global Destination Sustainability Index 2018 som avslöjades på onsdagen. En bred internationell ranking av hållbarhetsarbetet bland 50 städer i världen.

Annika Hallman tar emot priset av Melanié Delaplanche från GDSI och James Rees, president ICCA.

– Vi är enormt stolta över denna utmärkelse. Att Göteborg lyckas behålla topplaceringen för tredje året är en prestation som visar att staden och besöksnäringen tar hållbarhetsarbetet på allvar och utmanar andra städer att göra detsamma, säger Camilla Nyman VD för Göteborg & Co.

Rankingen gjordes första gången 2016 och i år var intresset att vara med större än någonsin. 50 städer och destinationer deltog och bland nykomlingarna finns bland annat Washington, Bangkok, St Petersburg och Monaco.

Med 95 poäng av 100 möjliga så kom Göteborg högst i rankingen bland mötes- och evenemangsstäder enligt Global Destination Sustainability Index (GDSI). Förra året samlade Göteborg ihop 92 poäng och tog även då förstaplatsen.

GDSI startades av MCI-Group ihop med internationella organisationen ICCA. På onsdagen kunde Annika Hallman, möteschef på Göteborg & Co, ta emot utmärkelsen på Göteborgs vägnar vid ICCA:s årliga världskongress i Dubai.

– Göteborg är en föregångare inom hållbarhetsarbete och många tittar på hur vi har gjort. Vårt mål är förstås att bli etta men i längden är det viktigare att fler städer börjar arbeta aktivt med hållbarhetsfrågorna och lär av varandra. Det var också syftet när GDSI startades, säger Annika Hallman

Det är hållbarhet ur alla dimensioner som mäts; ekologisk, social och ekonomisk. Men för att komma högt i rankingen så gäller det inte bara att besöksnäringen med anläggningar och hotell är med, utan också hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor.

– GDS-indexets prestationsnivå höjs år för år. Det här är ett gott tecken på att destinationer tar itu med utmaningarna för hållbarheten i vår bransch och att GDS-Index-enheten och levererar mätbara resultat, säger Mélanie Delaplanche, projektledare för GDSI.

Alla städer bedöms utifrån ett 30-tal kriterier: Exempelvis hur bra staden är på återvinning, sophantering, miljödiplomering av hotell och krogar, utsläpp av växthusgaser, tillgänglighet, trafiksituationen, system för lånecyklar och om det finns hållbarhetsstrategier hos både offentliga och privata aktörer.

– I år blev vi inbjudna att hålla föredrag och workshops inför flera andra destinationer. Allt fler städer inser att hållbarhet är ett viktigt argument när man ska övertyga arrangörer av stora möten och evenemang, säger Annika Hallman.

För att läsa mer om mätningen och samtliga städers resultat gå till: http://gds-index.com/